Introductie

In de Nijmeegse benedenstad bevindt zich een historisch gebouw, de Commanderie van Sint Jan of Sint Janshuis genaamd. Dit voormalige museum, het eerste stenen bouwwerk in Nijmegen, is verbouwd tot een overheerlijk culinair centrum. Het centrum omvat een café, diverse restaurants, een koffiebranderij en een chocoladebar. En terwijl bezoekers genieten van al het lekkers, worden zij ook nog eens getrakteerd op een fraai uitzicht over de rivier de Waal. De Commanderie van Sint Jan is een bruisende plek vol met culinaire hoogstandjes en creativiteit.

Ga naar de website van Commanderie van Sint Jan

Historie en populariteit

De eerste geschreven bronnen van de Commanderie dateren uit 1196. Er werd op deze historische plek een hospitaal gesticht waar pelgrims konden eten en overnachten. In 1214 nam de Orde der Johannieters het hospitaal over en de leiding kwam hiermee in handen van een ridder of commandeur. De Commanderie van Sint Jan dankt hier zijn naam aan. Door de eeuwen heen werd het gebouw al snel inzet van touwtrekkerij. Toen in 1638 de laatste commandeur overleed nam het stadsbestuur de Commanderie in beslag.

Locatie

Na de bombardementen en plunderingen in 1944 veranderde het gebouw in een ruïne. De redding kwam in 1952 door een Nijmeegse antiquair die van het pand een romantisch fantasieslot maakte. In 1969 werden zijn toevoegingen weer verwijderd, waardoor er weinig overbleef van het oorspronkelijke gebouw. Aan de hand van oude foto’s en tekeningen verrees een grotendeels nieuwe Sint Jan. Het gemeentemuseum had zich nog even in de Sint Jan gehuisvest, maar inmiddels biedt de Commanderie van Sint Jan onderdak aan een culinair centrum waar vele mensen graag komen.

Programma / activiteiten

De Commanderie van Sint Jan is gelegen in de stad Nijmegen in de provincie Gelderland. Dit culinaire centrum is prima bereikbaar met eigen vervoer. Ook voor bezoekers die reizen met het openbaar vervoer is het Sint Janshuis uitstekend te bereiken.

De Commanderie van Sint Jan is een culinair centrum met voor ieder wat wils. Er bevindt zich een huisbrouwerij waar bier wordt gebrouwen en geschonken. Het sfeervolle proeflokaal is vrij toegankelijk als brouwerijcafé. Ook kunnen hier groepen op afspraak terecht voor feestelijke aangelegenheden. Bezoekers kunnen deelnemen aan een koffieproeverij. Er worden demonstraties gegeven en zij komen alles te weten over koffie. Er worden eveneens op afspraak rondleidingen gegeven.

Daarnaast beschikt de Commanderie over een gevarieerd restaurant waar bezoekers voor een vriendelijk prijsje een hapje kunnen eten, en een chocolaterie waar chocolade producten ambachtelijk worden bereid. Er worden tevens workshops georganiseerd voor groepen, scholen en kinderen. Tot slot kan men ook nog een voorstelling bijwonen in de Commanderie van Sint Jan, gegeven door theater groep PluBo.

Stats & tags


Nijmegen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling