Introductie

Bekijk de Sterrentuin, ontdek het heelal door de grootste telescoop van Nederlands en leer alles over planeten, sterren en zonnen. Cosmos Sterrenwacht ligt in het donkerste plekje van Overijssel, waardoor je sterren goed kunt zien.

Ga naar de website van Cosmos sterrenwacht

Historie en populariteit

Voor het ontstaan van Cosmos, nemen we een flinke sprong terug in de tijd. Hennie Gosemeijer, geboren in 1923 vlakbij Denekamp, bouwde op 42-jarige leeftijd een koepel in zijn tuin. Het was voor die tijd een opmerkelijke en kostbare hobby en Gosemeijer werd dan ook op de voet gevolgd door de media. De observatiekoepel kwam vanaf 1965 in handen van de Volkssterrenwacht Twente. In 1985 kwamen hier zo’n 6.000 op af bezoekers. De koepel is in 1998 verhuisd van Denekamp naar Lattrop. Tegenwoordige eigenaar Cosmos Sterrenwacht, ontvangt 15.000 bezoekers per jaar.

Locatie

Cosmos Sterrenwacht ligt in het Overijsselse Lattrop. Het is doordeweeks goed bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer. Let op: ’s weekends rijden er nauwelijks bussen naar de Sterrenwacht. Het riviertje de Dinkel stroomt langs het park. In de nabije omgeving ligt het gebied Dinkelland, genoemd naar het beekje. Dinkelland is rijk aan prachtige natuur. Lattrop is dan ook een goed startpunt voort een fiets- of wandeltocht door de groene omgeving.

Programma / activiteiten

Bij Cosmos zijn verschillende expositieruimtes met interessante tentoonstellingen. In de filmzaal is ruimte voor 50 personen. Er komen diverse onderwerpen aan bod. U leert de sterrenhemel kennen in het planetarium, waar u sterrenbeelden ziet en ingezoomd wordt op allerlei objecten. Filmpjes ondersteunen het verhaal. Bijzonder is de Sterrentuin, waar je in het pikkedonker kunt turen naar de hemel, op zoek naar sterren. Wanneer de koepel van het observatorium opengaat, gaat er letterlijk een wereld voor je open. Deze wereld bekijken door een van de grootste telescopen in Nederland is een ervaring om nooit te vergeten.

Stats & tags


Lattrop, Overijssel, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling