Introductie

Cultuur Historisch Museum Sorgdrager is gelegen op het Friese Waddeneiland Ameland en maakt deel uit van Amelander Musea. De bezoeker krijgt hier te zien hoe Ameland vroeger was en hoe het nu is. Het museum bevindt zich in een voormalige commandeurswoning, waar vroeger ook echt de kapiteins van walvisvaarders hebben gewoond. De historische voorwerpen die in het museum zijn te bewonderen, zijn dan veelal ook van hen afkomstig. Cultuur Historisch Museum Sorgdrager is bijzonder geschikt voor de hele familie.

Ga naar de website van Cultuur-historisch museum ‘Sorgdrager’

Historie en populariteit

Ameland was vroeger, rond 1750 een eiland waar veel commandeurs woonden, zoals kapiteins van onder meer koopvaardijschepen en walvisvaarders. Wanneer zij op het eiland verbleven, woonden zij gedurende de tijd in een commandeurswoning. De in 1751 door schipper Pieter Cornelis Sorgdrager, gebouwde commandeurswoning op het eiland Ameland is sinds 1963 in gebruik genomen als museum. In de stijlkamer kunnen bezoekers de echte authentieke sfeer proeven. Naast het Sorgdragershuis ligt een boerderij met een prentenkabinet en een wisselexpositie, die eveneens tot het museum behoren. De originele inrichting geeft een goed en uitgebreid beeld van de Amelander geschiedenis en cultuur.

Locatie

Cultuur Historisch Museum Sorgdrager is gelegen in het plaatsje Hollum op het eiland Ameland, dat deel uitmaakt van de Waddeneilanden en bereikbaar is per boot.

Programma / activiteiten

Hoe de Amelanders door de eeuwen heen gewerkt en samengeleefd hebben, kunnen bezoekers ontdekken in het Cultuur Historisch Museum Sorgdrager. Er worden lezingen gegeven en bezoekers kunnen deel nemen aan interessante wandelingen langs tal van historische bezienswaardigheden, zoals het oudste huis van Hollum, de visafslag en de oude gerestaureerde kerk. Een kijkje in het Sorgdragershuuske geeft een bijzonder goed beeld van de levensstijl van de oude Amelander en een expositie over de walvisvangst en de ontwikkeling van het eiland is te bewonderen in de museumboerderij. Regelmatig worden er cultuur historische rondleidingen door het dorp Hollum georganiseerd.

Stats & tags


Hollum, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling