Introductie

Pierre Cuypers is ontegenzeggelijk een van Nederlands meest invloedrijke architecten geweest. De in 1827 in Roermond geboren architect beïnvloedde tijdens en na zijn werkzame carrière grote architecten als Berlage en De Klerk en liet Nederland een groot aantal bijzondere, markante en beroemde gebouwen na, waarvan het Rijksmuseum in Amsterdam en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station wellicht de bekendste zijn. In zijn geboorteplaats ontwierp hij het gebouw wat thans dienst doet als museum om de grootste zoon van de Limburgse stad te eren: het Cuypershuis. Hier komen liefhebbers van architectuur, van geschiedenis en vooral van goede smaak alles te weten over deze bijzondere man.

Ga naar de website van Cuypershuis

Historie en populariteit

Uiteraard kent het gebouw waar het museum ter ere van een van Nederlands grootste bouwmeesters in gevestigd is een bijzondere geschiedenis. Het gebouw is in 1853 door Cuypers zelf ontworpen en diende onder andere als woonhuis voor hem en zijn familie. Elektrische verlichting en centrale verwarming waren technische snufjes die in die tijd als zeer vooruitstrevend golden en die toen al duidelijk maakten dat Cuypers een baanbrekend architect was. Het is zijn zoon Jos die aan de basis staat van de museumfunctie die het huis nu nog heeft. Hij richt in 1907 een erezaal in voor zijn vader. Die erezaal staat weer aan de basis van het in 1932 geopende Stedelijk Museum Roermond. En recentelijk, in 2011, is het hernieuwde Cuypershuis geopend en staat het markante gebouw weer in zijn geheel in het teken van Roermonds grootste zoon.

Locatie

Het Cuypershuis staat in Roermond, een bijzondere stad in het midden van Limburg. Hier ervaar je nog echt de Limburgse gastvrijheid op een van de vele gezellige terrasjes. En zo kun je dan alle indrukken die je hebt opgedaan in het prachtige Cuypershuis in alle rust op je in laten werken.

Programma / activiteiten

Naast een uitgebreide vaste collectie die in zijn geheel in het teken staat van Cuypers, worden er ook met enige regelmaat wisselende exposities georganiseerd. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Roermond, Limburg, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling