Introductie

De Amelander Vuurtoren is een van gietijzer gebouwde vuurtoren uit 1880. De toren, beschildert met vier rode en vijf witte banden is een imposante verschijning op het eiland. De vuurtoren gaat ruim 55 meter de lucht in, telt veertien verdiepingen en een totaal van ongeveer 236 treden. Het was de eerste Nederlandse vuurtoren met een groepsschitterlicht, wat betekent dat er in dertig seconden drie schitteringen werden uitgestraald, gevolgd door een korte pauze.

Ga naar de website van De Amelander vuurtoren

Historie en populariteit

De vuurtoren is sinds 2005 niet meer in gebruik door de kustwacht, maar heeft nog wel de deuren openstaan voor publiek. Bovendien schijnen de karakteristieke lichtbundels nog steeds over het eiland. De wachter van de Amelander Vuurtoren ontvangt graag bezoekers, geeft hen op verzoek een rondleiding en vertelt boeiende verhalen over de geschiedenis van de kustwacht.

Locatie

De Amelander Vuurtoren heeft geen naam gekregen bij de bouw, maar toch wordt de toren soms Bornrif genoemd. In 1880 is de toren in opdracht van Koning Willem de derde gebouwd. Het ontwerp komt van de hand van Quirinus Harder en Gieterij Nering Bögel had de eer de toren te bouwen. De toren kreeg na de Tweede Wereldoorlog een nieuw, zwakker licht, en kreeg vervolgens de naam schemerlamp. Een sterker licht werd in 1952 geplaatst. De gemeente Ameland heeft de vuurtoren sinds eind 2004 in eigendom en sinds 26 maart 2005 is de toren voor publiek opengesteld.

Programma / activiteiten

De Amelander Vuurtoren is geliefd bij zowel de bewoners van het eiland zelf, als bij toeristen, vakantiegangers en dagjesmensen die Ameland bezoeken.

De Amelander Vuurtoren staat op het Waddeneiland Ameland, in het dorp Hollum en behoort tot de provincie Friesland. Op het eiland zelf is de toren goed bereikbaar, maar vanaf het vaste land dient men altijd de oversteek over het water te maken.

De gietijzeren Amelander Vuurtoren is op het eiland een imposante verschijning. Nog steeds kunnen bezoekers van het eiland de stralen zien schijnen. De toren is niet meer in gebruik, want tegenwoordig houden camera’s dag en nacht de kustlijn in de gaten.

Ondanks dat de toren niet meer in gebruik is, ontvangt de vuurtorenwachter graag bezoekers van jong tot oud om te vertellen over de boeiende geschiedenis van de kustwacht. Daarnaast wordt er op verzoek voor groepen een rondleiding georganiseerd. Voor wie op Ameland verblijft, is het absoluut de moeite waard een kijkje te nemen in de Amelander Vuurtoren.

Stats & tags


Hollum, Friesland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling