Introductie

Van de kerk die in 1530 in het Friese Sint Jacobiparochie werd gebouwd is weinig meer over. Het bakstenen gebouw waar de kerkdiensten in werden gehouden werd in 1843 afgebroken. Enkel de toren die er in 1669 was bijgebouwd bleef bestaan. Het was architect Thomas Romein die voor het nieuwe ontwerp tekende, waarbij hij de kerk om de bestaande toren heen liet bouwen. Nog steeds torent de kerktoren van de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie trots en fier uit boven de overige bebouwing van het kleine dorpje aan de Waddenzee. En hoewel er inmiddels geen kerkdiensten meer worden gehouden is de kerk allerminst verlaten. Cultureel centrum De Groate Kerk organiseert er met enige regelmaat exposities over tal van lokale en regionale onderwerpen.

Ga naar de website van De Groate Kerk

Historie en populariteit

De Groate Kerk is sinds 1980 in gebruik als cultureel centrum. En sinds die tijd wordt de kerk gebruikt voor tal van culturele uitingen als exposities, concerten en andere evenementen.

Locatie

Sint Jacobiparochie ligt aan het weidse land aan de rand van het Wad, zo’n dertien kilometer ten noorden van Franeker. Franeker geniet als een van de Friese Elfsteden natuurlijk landelijke bekendheid. Maar Franeker is meer dan alleen een van de elf steden. Zo staat in Franeker het Planetarium van Eise Eisinga. Dit oudste nog werkende planetarium van de wereld werd door de Friese astronoom in zeven jaar gebouwd. Eigenlijk als direct antwoord op een onheilsvoorspelling van een lariekoek prekende dominee in 1774, maar de bouw van zijn planetarium duurde iets langer dan de zes maanden waarvan Eisinga bij aanvang van het project dacht dat hij er aan kwijt zou zijn. Inmiddels staat het Eise Eisinga Planetarium op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Programma / activiteiten

Met enige regelmaat organiseert het cultureel centrum De Groate Kerk exposities, concerten en tal van andere evenementen. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie en agenda.

Stats & tags


Sint Jacobiparochie, Friesland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling