Introductie

Het Gelderse Culemborg is een goed bewaard geheim. Een klein stadje in de Betuwe, maar met een prachtig historisch centrum. Een van de blikvangers in dat historische centrum is de Grote of Barbarakerk, een gotische kruisbasiliek gewijd aan de Heilige Barbara en daterend uit de zeventiende eeuw.

Ga naar de website van De Grote of Barbarakerk

Historie en populariteit

Oorspronkelijk was de kerk veel ouder, maar door brand werd het in begin veertiende eeuw gebouwde gebedshuis verwoest. Daarnaast heeft de kerk door de loop der jaren vele uitbreidingen gekend. Uitbreidingen die gelukkig niet ten koste zijn gegaan van de bijzondere architectonische vormgeving van het gebouw, die de Barbarakerk zijn karakteristieke uitstraling geven.

Locatie

De kerk staat in het pittoreske, knusse en bovenal gezellige centrum van het Gelderse Culemborg, een stadje in de Betuwe. Culemborg kent een groot aantal Rijksmonumenten die de stad zijn historische uitstraling geven en die bezoekers het gevoel geven in een andere tijd beland te zijn. Het Stadhuis van Culemborg is een van die gebouwen. Dit prachtige voorbeeld van de laatgotische bouwstijl is gebouwd tussen 1534 en 1539 in opdracht van Elisabeth van Culemborg. Zij was het ook die in 1560 postuum het Elisbath Weeshuis stichtte aan de Herenstraat. Het markante gebouw deed nog tot 1952 dienst als weeshuis, waarna het nog kort onderdak bood aan de HBS. Tegenwoordig is het een museum dat onder andere het verhaal vertelt van het weeshuis zelf. Daarnaast zijn er topstukken te zien uit de Culemborgse geschiedenis zoals portretten van de graven en gravinnen van Culemborg. Culemborg is daarnaast een populaire bestemming voor de pleziervaart. Mede vanwege de uitstekende ligging van de jachthaven dichtbij het historische centrum van de stad.

Programma / activiteiten

Naast de reguliere kerkdiensten vinden er in de Barbarakerk ook met enige regelmaat concerten, exposities en andere evenementen plaats. Op de website van de kerk vind je de meest actuele informatie.

Stats & tags


Culemborg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling