Introductie

Eén van de oudste botanische tuinen ter wereld is gelegen in Amsterdam en draagt de naam De Hortus Botanicus. De tuin is adembenemend mooi en het lijkt alsof de sfeer en de aanblik continue een andere stijl aannemen. Bezoekers kunnen genieten van kassen met vlinders, de monumentale Palmenkas, cactussen en de boeiende DrieKlimatenKas. Daarnaast beschikt de Hortus over een leuke museumwinkel en de Oranjerie voor een hapje en een drankje.

Ga naar de website van De Hortus Botanicus Amsterdam

Historie en populariteit

In 1638 is door het Amsterdamse stadsbestuur de Hortus opgericht. Niet als tuin, zoals we deze nu kennen, maar als medicinale kruidentuin. Kruiden waren die tijd van levensbelang, omdat de stad net een pestepidemie voor zijn kiezen had gekregen. De medicinale kruiden uit de tuin dienden als basis voor medicijnen. In de 17e en 18e eeuw breidde de Hortus zich, dankzij VOC- schepen, in rap tempo uit. Naast kruiden en specerijen, brachten zij ook exotische sierplanten mee. De 300 jaar oude Oostkaapse broodboom, die vandaag de dag nog is te bewonderen in de Hortus, stamt uit deze periode. Het terras de Oranjerie ligt midden in het levende museum en heropende in 2003 de deuren na een grondige verbouwing.

Locatie

Jaarlijks mag de Hortus op het 1,2 hectare grote terrein maar liefst 135.000 bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

De hortus is gelegen in de Plantagebuurt, aan de rand van het centrum van Amsterdam. De Hortus is goed te bereiken met de auto, want parkeergarages liggen op loopafstand. Ook met het openbaar vervoer is het museum te bereiken. Vanaf het Centraal Station Amsterdam kunnen bezoekers de tram of de metro nemen naar de tuinen.

Bezoekers kunnen de Hortus op eigen gelegenheid bewonderen, maar kunnen ook deelnemen aan rondleidingen. Op deze laatste manier komt men meer te weten over de geschiedenis van de planten en worden de mooiste plekjes niet overgeslagen. In de buitentuin en in de kassen groeien maar liefst 4000 verschillende soorten planten en iedere kas vertegenwoordigd een ander klimaat. Er zijn regelmatig activiteiten in de Hortus, zoals de bomenmiddag, luisteren naar biodiversiteit en de museumnacht, waarin het allemaal draait om insecten. Voor kinderen worden er ook activiteiten georganiseerd, waaronder de plantentopper. Daarnaast biedt de Hortus lesprogramma’s voor basis- en voortgezet onderwijs en verhuren zij zalen voor exclusieve feesten, diners en vergaderingen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling