Introductie

De Locht is een veelzijdig museum over de streek, asperges en champignons. Ook leuk voor kinderen: neem bijvoorbeeld een kijkje in de tijdmachine van de verstrooide professor. Of ga lekker spelen met speeltuigen van weleer.

Ga naar de website van De Locht

Historie en populariteit

De eerste asperges in Nederland werden gekweekt in de achttiende eeuw. In Noord-Limburg kwam de aspergeteelt pas na de Eerste Wereldoorlog op gang. De champignonkweek was er al voor die tijd, zij het kleinschalig. De eerste vermelding van champignons in ons land, dateert van omstreeks 1825. Rond 1900 werden de paddestoelen geteeld in de Sint Pietersberg en de fluweelgrotten in Valkenburg. Grootschalige moderne kweek kwam vanaf 1950 op gang.

Locatie

Streekmuseum De Locht ligt in het Limburgse Melderslo, ten noorden van Venlo. Met de auto is het museum prima bereikbaar. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Komt u met het openbaar vervoer, dan dient u gebruik te maken van de Belbus. Deze moet u minimaal een uur van tevoren reserveren. De bus stopt op nog geen 10 minuten loopafstand.

Programma / activiteiten

De Locht is niet alleen een streekmuseum, waar u ziet hoe men hier leefde tussen 1850 en 1950. Ook is het het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum. Bezoek werkplaatsen en winkeltjes van weleer. Ontmoet de verstrooide professor met zijn spannende tijdmachine. Ervaar hoe een veiling werkt en kijk hoe producten op ambachtlijke wijze worden geteeld en gemaakt. Bezoek een van de demonstraties en geniet van Limburse vlaai of pannenkoeken in een van de horecagelegenheden. Leer alles over champignons en over het witte goud van Limburg: de asperge. Er zijn diverse tentoonstellingen die regelmatig plaats maken voor een nieuwe expositie. In totaal zijn er bij dit grote museum wel 22 onderwerpen te ontdekken. Bijna elke zondag organiseert Streekmuseum en Asperge- en Champignonmuseum De Locht extra activiteiten. Wat dacht je broodbakken, smeden, een concert met nostalgische liedjes, schapen scheren, klompen verven, een boerenmarkt en een minikermis. De Locht verstrekt ook combinatiekaarten. Hiermee kunt u tevens terecht bij een van de andere musea in de omgeving. Van april tot en met oktober is het museum dagelijks geopend. In de andere periode geopend op zaterdag, zondag en woensdag.

Stats & tags


Melderslo, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling