Introductie

Museum De Trije Gritenijen toont in een notendop de geschiedenis van midden Friesland. Het museum geeft een historische presentatie van de 18 dorpen uit de gemeente Boarnsterhim. Er is een brede expositie te zien over de gebroeders Halbertsma, Eeltje, Tjalling en Binnert, en hun bijdragen aan de Friese letterkunde, taal en economie.

Ga naar de website van De Trije Gritenijen

Historie en populariteit

Het museum omvat een collectie goud en zilver, alsook porselein en textiel. Er zijn geregeld wisselexposities te bezichtigen, waarin de gemeente Boarnsterhim centraal staat en daarnaast zijn er voor groepen speciale dorpswandelingen samengesteld die starten vanuit museum De Trije Gritenijen.

Locatie

De architectuur van het markante gebouw De Trije Gritenijen is van de hand van A.J. Kropholler. In 1942 is het pand in gebruik genomen. Door een samenvoeging van de gemeenten Idaarderadeel (Gritenijen), Utingeradeel en Rauwerderhem is de gemeente Boarnsterhim ontstaan. De namen zijn terug te vinden in de verschillende zalen van het museum. Jaarlijks mag De Trije Gritenijen vele bezoekers welkom heten.

Programma / activiteiten

Het museum De Trije Gritenijen is gelegen in het plaatsje Grou, provincie Friesland en gevestigd in het raadhuis van de gemeente Boarnsterhim op de benedenverdieping. Het museum is prima bereikbaar vanuit heel Nederland.

Museum De Trije Gritenijen toont de bezoeker een historische presentatie, door middel van een maquette, hoe de 18 dorpen van de gemeente Boarnsterhim zijn gelegen. Uit ieder dorp wordt iets karakteristieks nader belicht. Daarnaast geeft het museum een overzicht van het werk en leven van de Bruorren Halbertsma, en kan men een collectie zilver, goud, textiel en porselein bezichtigen. Ieder seizoen is er een nieuwe expositie te zien en rondleidingen zijn op aanvraag mogelijk. In de videohoek kunnen op verzoek films worden vertoond.

Voor scholen heeft het museum diverse projecten samengesteld. Zo is er een thema over de familie- en gemeentewapens, een thema gewijd aan het Fries volkslied en de gebroeders Halbertsma en kunnen er speciale rondleidingen voor jonge bezoekertjes door het museum De Trije Gritenijen worden georganiseerd.

Stats & tags


Grou, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling