Introductie

Buitenlandse toeristen die ons land bezoeken, zullen een bezoek aan een molen niet snel overslaan. Wilt u zelf ook eens een kijkje nemen in een molen of heeft u altijd al willen weten hoe een molen werkt? Vereniging De Zaansche Molen in de Zaanstreek beheert maar liefst 12 industriemolens, waarvan er 11 toegankelijk zijn voor het publiek. Voor een kleine toegangsprijs kunt u de molens bezoeken. Heeft u interesse in de geschiedenis van de molens of de mechaniek? Dan is een bezoek aan het Molenmuseum in Koog aan de Zaan een echte aanrader. Het museum beschikt over een unieke collectie schaalmodellen van allerlei soorten molens en organiseert bovendien regelmatig interessante tentoonstellingen over wisselende thema’s.

Ga naar de website van De Zaanse Molens

Historie en populariteit

Veel mensen denken bij de Zaanstreek meteen aan de bekende Zaanse molens. Toch zijn er nog maar een klein aantal molens over. Aan het begin van de negentiende eeuw stonden er maar liefst zo’n 600 molens op de oevers langs de Zaan. Tegenwoordig zijn er in de gemeente Zaanstad nog 16 molens over. In 1925 werd de Vereniging De Zaansche Molen opgericht om de overgebleven molens te behouden en de kennis over de Zaanse molens over te dragen aan het publiek, in het bijzonder jongeren uit de Zaanstreek. Inmiddels beheert de vereniging niet alleen 12 werkende industriemolens, maar sinds 1928 ook een Molenmuseum. De collectie van het museum is door de jaren heen flink gegroeid. In 2011 trok het museum ruim 11.000 bezoekers. Van de 11 voor het publiek toegankelijke molens werd molen De Kat in Zaandam met bijna 125.000 bezoekers in 2011 het meest bezocht.

Locatie

De adressen, openingstijden en toegangsprijzen van de molens van de Vereniging De Zaansche Molen kunt u vinden op de website van de vereniging. Het Molenmuseum is gevestigd aan de Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan. Vanaf het station Koog-Zaandijk loopt u in enkele minuten naar het museum. Vanaf de uitgang Oostzijde kunt u de bordjes volgen naar het museum. Het Molenmuseum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Programma / activiteiten

Wie in de Zaanstreek verblijft, mag een bezoek aan de molens natuurlijk niet overslaan. Kies bijvoorbeeld voor een van de prachtige industriemolens van Vereniging De Zaansche Molen. Controleer voor uw bezoek de openingstijden op de website van de vereniging, om teleurstellingen te voorkomen. Heeft u vragen over molens, wilt u meer weten over de historie of bent u nieuwsgierig naar de techniek? Breng dan zeker een bezoek aan het Molenmuseum in Koog aan de Zaan. Voor groepen kunnen op afspraak rondleidingen worden verzorgd door vrijwilligers van het museum. Thuis verder lezen over de molens? In de museumwinkel vindt u verschillende boeken die u kunt aanschaffen. Bovendien worden er bouwtekeningen, dvd’s en cadeau-artikelen verkocht.

Stats & tags


Koog aan de Zaan, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling