Introductie

Dekema State, een adellijke woning uit de 15e eeuw, is als museum ingericht. Wanneer men hier binnen stapt, lijkt het alsof de bewoners van het huis even weg zijn. De inrichting stamt uit de tijd van net voor de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe een adellijke familie toen leefde en woonde. De boomgaard, de tuinen, grachten en singels maken het plaatje van het eeuwenoude landgoed compleet. Daarnaast zijn er in Dekema State veel familieportretten te zien van de vroegere bewoners en hun familieleden.

Ga naar de website van Dekema State

Historie en populariteit

Dekema State is, net als vele andere Friese States, uit een eenvoudig rechthoekig steenhuis gegroeid tot de adellijke woning zoals deze vandaag de dag is te bewonderen. De naam Dekema dateert uit de 16e eeuw toen de State werd bewoond door een familie met deze naam. Ondanks dat daarna nog diverse andere families de State hebben bewoond, bleef de naam Dekema State behouden. De laatste familie die gewoond heeft in de State vertrok in 1996 en droeg hun bezit over aan de Stichting Old Burger Weeshuis te Leeuwarden. Een grondige verbouwing volgde en sinds enkele jaren is Dekema State toegankelijk voor publiek. Hier wordt ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Locatie

Dekema State is gelegen in het dorp Jelsum, gemeente Leeuwarderadeel in de provincie Friesland. De State is goed te bereiken met eigen vervoer, en aangezien het huis slechts enkele kilometers ten Noorden van Leeuwarden is gelegen, ook prima met het openbaar vervoer te bereiken.

Programma / activiteiten

Er is veel te zien uit de dertiger jaren vorige eeuw in Dekema State. Aan het interieur is goed te zien dat de tijd hier heeft stil gestaan. Bezoekers kunnen een inleiding krijgen, waarbij het één en ander wordt verteld over de historie van het huis en de tuin en waarna zij zelf het gebouw kunnen bekijken. Bij een rondleiding wordt men geheel begeleid door een gastheer of gastvrouw.

Voor kinderen is er eveneens van alles te beleven in Dekema State. Zij mogen zich bijvoorbeeld verkleden en een kostuum uit de periode 1700 tot 1920 uitkiezen. Daarnaast kunnen zij deelnemen aan een speurtocht of zich vermaken met ouderwets speelgoed, zoals tollen, zaklopen, blikwerpen en stelten lopen.

Dekema State is ook een uitermate geschikte locatie voor het houden van lezingen, symposia en vergaderingen en bovendien is het eveneens mogelijk om te trouwen op landgoed Dekema State.

Stats & tags


Jelsum, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling