Introductie

Delft geniet vooral bekendheid als sterfplaats van onze Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Hier was het dat Balthasar Gerards de gewezen stadhouder voor de koning van Spanje in koelen bloede van dichtbij doodschoot. Kogelgaten in de trap van het Prinsenhof aan het Agathaplein herinneren tot op de dag van vandaag aan de brute daad.

Ga naar de website van Delft

Historie en populariteit

Maar de geschiedenis van Delft behelst meer dan alleen de aanslag op Willem van Oranje, die ook wel Willem de Zwijger werd genoemd. De stad kreeg in 1246 stadsrechten en groeide uit tot een van de belangrijkste en grootste steden van Holland. Stille getuige van deze bloei is nog immer het prachtige historische centrum van de stad, die tegenwoordig te boek staat als kennisstad. Dit niet alleen vanwege de Technische Universiteit, één van de meest vooraanstaande in de wereld, maar ook vanwege de aanwezigheid van kennisinstituten als TNO en Deltares.

Bezienswaardigheden

Delft staat in de top tien van plaatsen met de meeste Rijksmonumenten. Bezienswaardigheden zijn er derhalve voldoende. Het Stadhuis, de Waag en de Oosterpoort zijn slechts drie van de bijna zevenhonderd Rijksmonumenten, maar deze mag je zeker niet missen bij een bezoek aan Delft. Net zoals je een bezoek moet brengen aan één van de nog overgebleven porseleinfabrieken die het wereldberoemde Delfst Blauw produceren. De Porceleyne Fles en de Delfste Pauw geven een mooi kijkje in de wereld van het Delftse aardewerk.

Evenementen

Delft kent een groot aantal traditionele jaarlijkse terugkerende evenementen, waarbij vooral op muzikaal gebied flink wordt uitgepakt. Bijvoorbeeld met het gratis Jazz Festival Delft, dat sinds 1985 in de binnenstad plaats vindt. Westerpop is eveneens gratis en wordt sinds 1989 voor het eerst georganiseerd. Liefhebbers van Blues kunnen in februari in Delft terecht voor het Bluesfestival Delft, dat op diverse locaties in de sfeervolle binnenstad wordt georganiseerd. Ook straattheater komt volop aan bod in Delft, bijvoorbeeld tijdens de Mooiweerspelen in juni. Andere leuke festivals in Delft zijn onder andere het multiculturele Nyama Wereldculturenfestival, de Owee (ontvangstweek van de eerstejaars studenten) en de Lichtjesavond, waarop de kerstverlichting in de stad wordt ontstoken.

Stats & tags


Delft, Zuid-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling