Introductie

In den lande geniet Den Helder vooral bekendheid vanwege de marinebasis die er gevestigd is. En vanwege de boot naar Texel. Maar Den Helder heeft natuurlijk meer te bieden dan alleen oorlogsschepen en veerboten. Den Helder en de dorpen die bij de gemeente Den Helder horen bieden een zeer gevarieerd aanbod aan tal van muzikale, culturele en sportieve activiteiten.

Ga naar de website van Den Helder

Historie en populariteit

In vroeger dagen lagen er twee dorpen op de plek waar Den Helder nu ongeveer ligt. De kernen van deze dorpen, Huisduinen en Helder, werden tijdens de allerheiligenvloed van 1570 weggespoeld door het wassende water. Later werden de kernen wel weer herbouwd, maar dan een stuk oostwaarts en Helder was daarmee het begin van wat wij thans kennen als Den Helder. Het waren de Fransen die potentie zagen in Den Helder als marinehaven. En na de zuidwaartse aftocht van de Fransen bleek die gedachte helemaal zo slecht nog niet. Met als gevolg dat Den Helder in de loop der jaren uitgegroeid is tot de belangrijkste marinestandplaats van ons land.

Bezienswaardigheden

Een bijzonder bouwwerk is Fort Kijkduin, dat in 1811 in opdracht van niemand minder dan Napoleon Bonaparte gebouwd is. Ook de oude rijkswerf Willemsoord is het bezoeken waard en dat geldt eveneens voor de vuurtoren Lange Jaap, met ruim 63 meter de grootste gietijzeren vuurtoren van Europa. Het Marinemuseum biedt uitkomst voor de dagen dat er geen Marinedagen zijn. Een drietal schepen zijn te bezichtigen, terwijl in de gebouwen exposities elkaar afwisselen. Tenslotte geeft het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers een mooi beeld van het reddingswezen door de jaren heen.

Evenementen

Dat betekent dus ook dat de marinehaven in Den Helder ieder jaar het decor vormt voor de Marinedagen. Ruim 150.000 bezoekers telt dit evenement jaarlijks en daarmee is het het grootste evenement van de stad. Bezoekers krijgen een indruk van de nieuwste technieken en kunnen daarnaast alles te weten komen over recentelijke operaties, zoals het tegengaan van piraterij voor de kust van Somalië. Daarnaast kan er een kijkje worden genomen op de schepen van de marine, van onderzeeboten tot patrouilleschepen. Van een hele andere orde is het Last Minute Summer Event dat in park Quelderduijn wordt georganiseerd. Last Minute Summer Event is een muziekfestival met diverse stijlen als rock, dance en urban. Eveneens muziek, maar dan in het naburige Julianadorp, klinkt op Minirock, een kleinschalig, gratis en vooral supergezellig festivalletje met local heroes. Een betrekkelijk nieuw evenement, maar zeker voor herhaling vatbaar, zijn de Helderse Visserijdagen. Oude ambachten, shantykoren en diverse kotters geven de bezoeker een kijkje in de keuken van de (vroegere) visserij.

Stats & tags


Den Helder, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling