Introductie

Waar Abraham de mosterd haalt? In Doesburg natuurlijk. Al sinds 1457 wordt er in het pittoreske Hanzestadje aan de IJssel mosterd gemaakt en verhandeld in de wijde omgeving. De historie van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek leidt ons minder ver terug in de tijd, hoewel de oudste aantekening over dit bedrijf toch ook al weer ruim twee eeuwen oud is. Dat is in het patentregister waar Jacobus Egelbertus Jacobs als ‘mosterdfabrijkeur’ wordt vermeld. Het is het begin van een rijke historie van mosterd- en azijnmakerij. Een historie die prachtig wordt belicht in het ‘werkende’ museum.

Ga naar de website van Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek

Historie en populariteit

Het museum opende in 1974 zijn deuren, als onderdeel van het nog immer werkende fabriekje. Vanaf dat moment is de oudhollandse ambacht van het mosterd maken voor iedereen toegankelijk. Oude mosterdmolens en afvulapparaten, alsmede een schat aan achtergrondinformatie over het hoe en wat van mosterd zijn te vinden in het kleine mosterdmuseum.

Locatie

Het mosterdmuseum staat in Doesburg. Het Hanzestadje, dat in 1237 stadsrechten kreeg, kent een rijke historie. De vele Rijksmonumenten zijn hier een stille getuige van. Bezienswaardigheden als het prachtige Waaggebouw en het laatgotische Stadhuis van Doesburg zijn slechts enkele voorbeelden. Een bezoek aan de mosterdfabriek kan dan ook prima gecombineerd worden met een wandeling door het historisch centrum van het vestingstadje. Dorstig van de stadswandeling? In de oudste horecagelegenheid van ons land, Stadsbierhuys de Waag, kun je de dorst laven. Overigens is het niet alleen bier wat hier de klok slaat, de hamburger die op de menukaart prijkt geniet landelijke bekendheid en een bezoek aan Doesburg is eigenlijk niet compleet zonder een hap van dit broodje. Naast het mosterdmuseum ligt de Gildehof, waar diverse andere oude ambachten worden beoefend en waar leuke winkeltjes tal van snuisterijen aanbieden.

Programma / activiteiten

Uiteraard beschikt het mosterdmuseum over een winkel waar u de heerlijke Doesburgsche mosterd kunt kopen. Overigens zijn er ook diverse soorten azijn te koop. Tip van Alleuitjes.nl: vlierbessenazijn.

Stats & tags


Doesburg, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling