Introductie

Maar liefst een kwart van de Nederlanders heeft een psychisch probleem, waarmee psychiatrie vandaag de dag nog altijd een zeer actueel thema is. Om vooroordelen weg te nemen en het onderwerp bespreekbaar te maken, hebben een aantal psychiatrische instellingen het Dolhuys Museum opgericht in Haarlem. Bezoekers van het museum kunnen bijvoorbeeld het puberbrein verkennen, kennismaken met de verhalen van patiënten en op een interactieve manier de grenzen van het ‘normale’ en ‘abnormale’ verkennen. De missie van het museum is het achterlaten van een positieve indruk bij bezoekers en het destigmatiseren van mensen met psychische problemen. In het museum staat ‘de ontmoeting met de ander’ centraal.

Ga naar de website van Dolhuys Museum van de Psychiatrie

Historie en populariteit

Het Dolhuys Museum in Haarlem is een relatief nieuw museum, dat begin 2005 werd geopend nadat zeven psychiatrische instellingen hadden besloten om hun museale activiteiten te bundelen. In het jaar van de opening behaalde het museum de Nederlandse Designprijs. Het museum krijgt geen subsidie van de overheid en is dus afhankelijk van donaties van sponsors, particulieren en participanten. Het museum kan rekenen op de steun van een grote groep vrijwilligers, van wie een deel een psychiatrische achtergrond heeft. In 2010 verwelkomde het museum 40.000 bezoekers en een jaar later (in 2011) steeg dat aantal naar 42.000, mede vanwege de populaire tentoonstelling ‘Wij zullen doorgaan’, over de kunst van het ouder worden.

Locatie

Het Dolhuys Museum is gevestigd in Haarlem, op ongeveer 5 minuten lopen vanaf het treinstation. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun auto het beste parkeren in de Cronjéparkeergarage of in de parkeergarage op het Stationsplein. In het museumpand vindt u naast het museum ook het Kreatief Atelier voor cliënten van de GGZ.

Programma / activiteiten

Abnormaal zijn is zo gek nog niet. Tijdens een bezoek aan het Dolhuys Museum in Haarlem komt u meer te weten over geestelijke gezondheidszorg in Nederland en verhalen van patiënten. Een vaste presentatie toont de ontwikkeling van de psychiatrie door de jaren heen. Met wisselende exposities zoomt het museum in op actuele maatschappelijke thema’s. Actuele informatie over de huidige tentoonstellingen kunt u vinden op de website van het museum. Raadpleeg voor uw bezoek ook de online agenda voor bijzondere rondleidingen en interessante activiteiten. Trek in wat lekkers? Zoek het museumcafé op voor een belegd broodje en een drankje. In de zomer kunt u heerlijk uitrusten op het terras van het museumcafé.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling