Introductie

Middeleeuwse kruiden, een enorme verzameling wilde zeldzame en bedreigde planten, een eeuwenoud kerkje en een theeschenkerij. Welkom bij museumtuin Domies Toen.

Ga naar de website van Domies Toen

Historie en populariteit

Domies toen heeft een rijke historie. Er zijn nog verschillende sporen terug te vinden, zoals de tuinmuur uit 1600, het tuinprieel uit 1710 en het godsdienstgebouw uit 1888.

Locatie

In het noorden van Groningen ligt Domies Toen. In Pieterburen welteverstaan; de plaats die bekent is vanwege de zeehondenopvang. Een combinatiebezoek aan beide locaties is dan ook zeker een aanrader. Domies Toen is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. U parkeert op de grote parkeerplaats naast de zeehondencrèche.

Programma / activiteiten

In het centrum van het toeristische Pieterburen, ligt een oase van rust: Domies Toen. De naam van de museumtuin is Gronings voor domineestuin, oftewel tuin van de dominee. Bij Domies Toen komen cultuur en natuur samen. De tuin is ontstaan op een historische plek, ingesloten tussen een kerkje en de theeschenkerij, welke voorheen dienstdeed als kerkelijk leslokaal. Het oorspronkelijke huis van de dominees die hier dienst hebben gedaan, is niet meer. De tuin echter wel. Het is een Engels park op postzegelformaat. Het andere deel van de tuin is ommuurd. Buxushagen verdelen het deel in perken, die opgevuld zijn met zeldzame en kwetsbare wilde planten, bloeiende vaste planten en geurende rozen. Vanuit het ‘Gluurhuus’ kijk je over de middeleeuwse kruidentuin, met op de achtergrond het kerkje. Ook dit is de een bezoek waard: binnen treft u vakkundig houtsnijwerk en bijzondere rouwborden. Aan de andere kant ligt het voormalige catechisatielokaal, wat is omgetoverd tot een theehuis. Op het beschutte, zonnige terras, kijk je uit over de poel, die eeuwen als drinkplaats voor vee diende. De tuin is het gehele jaar geopend. De theeschenkerij is echter in de winter gesloten. Domies Toen verzorgt ook rondleidingen en high tea. Hiervoor dient u wel te reserveren.

Stats & tags


Pieterburen, Groningen, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling