Introductie

Hoewel Drachten niet tot de roemruchte Friese Elfsteden hoort is de stad na Leeuwarden wel de grootste stad van Friesland. Dat de tocht der tochten tijdens die ene keer in de zoveel jaar dat die daadwerkelijk verreden wordt de stad niet aandoet, daar liggen ze in Drachten overigens niet wakker van. Want in Drachten richten ze zich vooral op de dagen dat de tocht der tochten niet verreden wordt. Met een uitgebreid programma aan cultuur, kunst, theater en evenementen weet de relatief jonge stad jaarlijks vele bezoekers te boeien. En te binden, want wie eenmaal in Drachten is geweest komt er graag weer terug. Niet voor niets luidt het credo van de plaatselijke VVV ‘kiezen voor Drachten en omgeving is kiezen voor veelzijdigheid’.

Ga naar de website van Drachten

Historie en populariteit

Drachten is een zeventiende-eeuws product van de samenvoeging van de dorpen Noorderdrachten en Zuyderdrachten. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw was Drachten qua omvang een bescheiden plaats met slechts 10.000 inwoners. Maar de komst van een fabriek van Philips deed het inwonertal sterk stijgen, met als gevolg dat de stad die nooit stadsrechten heeft gekregen inmiddels bijna 50.000 inwoners heeft.

Bezienswaardigheden

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Museum Smallingerland. Geschiedenis, maar ook hedendaagse kunst en cultuur van de regio vinden hun plek in dit bijzondere museum. En door het gehele centrum van Drachten kun je kunst in de openbare ruimte tegenkomen. En uiteraard is een stadswandeling ook prima te combineren met een bezoek aan een van de leuke restaurantjes of kroegen van de stad.

Evenementen

Drachten is een echte evenementenstad. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de culturele Drachtster zondagen, die zes keer per jaar georganiseerd worden van april tot en met september. Straattheater, klassieke muziek, dance- en beatmuziek, alles kom je tijdens deze zes dolle zondagen tegen. Eveneens theater en muziek, maar dan drie dagen achter elkaar in het laatste weekend van juni is het Simmerdeis festival. Andere evenementen zijn de jaarlijkse kunst- en boekenmarkt, de braderie en de draaiorgeldag.

Stats & tags


Drachten, Friesland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling