Introductie

Het Drents Museum is ooit begonnen met een kast vol bodemvondsten, maar de collectie is in de loop der jaren flink gegroeid. Het fraaie museum richt zich op Archeologie in de breedste zin van het woord richt. Het museum heeft een prachtig contrast tussen oud en nieuw en biedt veel ruimte voor grote internationale wisseltentoonstellingen. Het museum onderging in 2011 een flinke verbouwing en is daarmee uitgebreid met een interactief Kindermuseum, een museumwinkel en een museumcafé.

Ga naar de website van Drents Museum

Historie en populariteit

In 1854 besloten de Provinciale Staten een oudheidkundig museum op te richten. In het provinciehuis kwam een kast te staan met onder meer een helm die gedragen zou zijn door Rabenhaupt, een krijgsheer. Al snel werd de collectie aangevuld en de kast te klein. Er kwamen ruimtes bij, gevuld met niet alleen archeologische vondsten, maar ook met foto’s, boeken, prenten, schilderijen en plattegronden. In 1954 trad de eerste directeur van het museum aan: G.C. Helbers. Het was zijn idee om stijlkamers te bouwen. In 1978 werd het museum omgedoopt tot het Drents Museum.

Locatie

Jaarlijks trok het museum meer dan 350.000 bezoekers en het museum werd al snel te klein. In 2004 werd besloten om het museum uit te breiden. Van 16 augustus 2010 tot in het najaar van 2011 was het museum gesloten, maar vandaag de dag kunnen bezoekers vanuit alle windstreken weer terecht in het Drents Museum.

Programma / activiteiten

Het Drents Museum ligt op een prachtige locatie aan de Brink in de oude binnenstad van Assen, op ongeveer vijf minuten loopafstand van het station Assen. In de directe omgeving van het station is tegen betaling voldoende parkeergelegenheid. Het museum is zodoende uitstekend te bereiken zowel met eigen als met het openbaar vervoer.

Bezoekers stappen in het Drents Museum terug in de tijd en maken kennis met het oude gedeelte van de Nederlandse wortels. Aan de hand van exposities worden bijzondere archeologische vondsten belicht zoals goud, glas, aardewerk, sieraden en steen. Indrukwekkende mammoetbotten, objecten uit hunebedden, unieke Neanderthalervondsten staat hier allemaal gepresenteerd. Het museum is vooral beroemd om zijn veenlijken, het Terracotta Leger van Xi an, Goud uit Georgië en de oudste boot ter wereld. Daarnaast beschikt het museum nog over een fraaie collectie Art Deco, Art Nouveau en hedendaagse figuratieve kunst.

Het Drents Museum biedt voor alle leeftijden interessante bezienswaardigheden en is daarom bijzonder geschikt voor kinderen, familiedagen en schoolreisjes. Maar ook als trouwlocatie of voor de bruidsreportage is het museum een uitstekende locatie.

Stats & tags


Assen, Drenthe, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling