Introductie

Een sterker contrast is haast niet denkbaar. Tweeduizend jaar geleden bewaakten de Romeinen er de noordelijke grenzen van hun rijk. Het Romeinse Rijk, dat in die tijd op zijn grootst was en strekte van Engeland en de noordelijke provincie Germania Inferior tot diep in Egypte en Perzië. En nu parkeren automobilisten er hun heilige koe om naar hun werk te gaan of om een dagje te shoppen.

Ga naar de website van Drive-In Museum

Historie en populariteit

Maar een ieder die zijn auto parkeert in parkeergarage Castellum (Latijn voor grensfort) kan niet om de bijzondere geschiedkundige waarde van deze plek heen. Een groot aantal vondsten uit de tijd dat de keizers Claudius I, Nero en Marcus Aurelius het Romeinse Rijk met veel succes bestuurden, staan tentoongesteld in de parkeergarage Castellum.

Locatie

Woerden is de plaats waar de parkeergarage staat. Toen in 2002 de eerste spade de grond in ging werd er al sterk rekening gehouden met een schat aan vondsten uit de Romeinse tijd. Het was immers op de plek waar nu de Petruskerk staat dat de Romeinen in 41 na Christus hun eerste houten legerkamp (auxilia) oprichtten. Tijdens de opgravingen zijn talloze munten, dakpannen en gestempeld aardewerk gevonden. Maar de meest bijzondere vondsten zijn toch wel de perfect geconserveerde bronzen mantelspeld in de vorm van een kikker en de ‘Woerden 7’, een vrachtschip met een vermoedelijke lengte van bijna dertig meter.

Programma / activiteiten

Wie een bezoekje brengt aan de parkeergarage Castellum in Woerden wordt mee teruggenomen in de tijd dat de Romeinen de dienst uitmaakten in de Utrechtse plaats, maar kan zich ook een goed beeld vormen van de nauwkeurige manier waarop het archeologisch onderzoek hier heeft plaats gevonden. De toegangspoorten van wat ooit het grensfort was worden gemarkeerd door ondergrondse vitrines waarin tal van vondsten geëtaleerd liggen. De meest bijzondere geëtaleerde vondst blijft echter de kikkerfibula, die in een speciale ‘huftervrije’ tentoonstellingskast voor iedereen te bewonderen is.

Stats & tags


Woerden, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling