Introductie

Drukkerijmuseum Meppel is een museum met een zeer brede opzet. Bezoekers krijgen hier alles te zien wat voor de drukkunst door de eeuwen heen van belang is geweest. De eerste tekens van de mens, zoals hand- en voetafdrukken, de ontwikkeling van het schrift, het papierscheppen, het machinezetten, de drukpersen, het boekbinden en het steendrukken, het wordt hier allemaal getoond. Er worden dan ook geregeld demonstraties gegeven van deze ambachtelijke grafische technieken. Een bezoekje aan Drukkerijmuseum Meppel brengt de drukkunst weer even tot leven.

Ga naar de website van Drukkerijmuseum Meppel

Historie en populariteit

Drukkerijmuseum Meppel bestaat al meer dan 25 jaar. In 1985 werd De Stichting Grafisch Museum Drenthe opgericht en op 22 mei werd het museum officieel geopend. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard werd in december 1985 beschermheer van dit bijzondere museum. In 1995 werd de naam van het museum omgedoopt in Drukkerijmuseum Meppel, omdat deze titel dichter bij de doelstelling van het museum lag, namelijk het inzichtelijk maken van de rijke geschiedenis van de drukkunst.

Locatie

Drukkerijmuseum Meppel is populair bij veel belangstellenden, dagjesmensen en groepen, maar ook veel bekende kunstenaars uit Meppel en omstreken hebben hun weg gevonden naar dit museum

Programma / activiteiten

Drukkerijmuseum Meppel is gelegen midden in het centrum van de stad Meppel, provincie Drenthe. Het museum is gevestigd in een monumentaal pakhuis en prima te bereiken met de auto, alhoewel het overal wel betaald parkeren is. Vanaf het NS Station is het museum op circa 15 minuten lopen gelegen, maar er rijden ook bussen.

Drukkerijmuseum is continu in bedrijf. Er worden bijna dagelijks diverse oude machines ingezet en er worden geregeld werkstukken in opdracht gemaakt, zoals steendrukken, oorkonden en certificaten. Veel producten zijn eveneens terug te vinden in de museumwinkel. Daarnaast beschikt het museum over een uitgebreide bibliotheek, welke op afspraak is te bekijken.

Het museum heeft eveneens, in samenwerking met andere partners in de omgeving, verschillende arrangementen samengesteld, waarbij een museum bezoek gecombineerd kan worden met een bezoek aan Giethoorn of Frederiksoord. Leuk voor groepsuitjes of bedrijfsuitstapjes.

Voor kinderen is er het doe-voel- en kijkcircuit, waarbij zij het Kikkerspoor kunnen volgen en voor scholen is er veel informatie voor werkstukken en spreekbeurten beschikbaar. Bovendien worden er ook interessante rondleidingen voor klassen georganiseerd in Drukkerijmuseum Meppel.

Stats & tags


Meppel, Drenthe, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling