Introductie

Het is wellicht niet een van de meest voor de hand liggende plaatsen in Nederland om zo even te bezoeken, maar toch is Ede een bijzondere stad die het bezoeken zeker waard is. En zeker niet alleen vanwege de bijzondere ligging direct tegen de prachtige Veluwe aan. Want naast dat de stad en prima uitvalsbasis vormt voor een heerlijke wandeling of lange fietstocht door dit mooie natuurgebied worden er ook het hele jaar door bijzondere evenementen georganiseerd. Lees hierover alles onder het kopje evenementen.

Ga naar de website van Ede

Historie en populariteit

Over de geschiedenis van Ede valt niet zo gek veel te vermelden. Of het moet zijn dat een aantal grote bedrijven, waaronder Riedel en Enka, een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de stad. In de Tweede Wereldoorlog heeft Ede, en dan voornamelijk de nabijgelegen Ginkelse Heide een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van ons land. Op 18 september 1944 vonden hier geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van operatie Market Garden. Deze luchtlandingen worden nog jaarlijks herdacht en trekken vele bezoekers.

Bezienswaardigheden

De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke rol in het monumentale leven van Ede. Diverse monumenten herinneren aan onder andere de militairen die gesneuveld zijn tijdens operatie Market Garden. Liefhebbers van kunst doen er goed aan om naar het naburige dorp Otterlo af te reizen voor een bezoek aan Museum Kröller-Müller. Kunstwerken van onder andere Van Gogh, Mondriaan en Picasso weten jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers te boeien.

Evenementen

Het bekendste evenement van Ede, en een van de grootste evenementen van de provincie Gelderland, is de Heideweek. Deze feestweek vindt plaats in de laatste volledige week van augustus. Het hoogtepunt van de Heideweek is de Heideoptocht, maar ook de Oud-Lunterse Dag in het naburige dorp Lunteren, de Otterlose Heidedag in het naburige dorp Otterlo en de Vlegeldag zijn veel bezochte onderdelen van de Heideweek. Roots in the Woods is een nieuw festival dat eind juni begin juli wordt georganiseerd en waarbij er veel aandacht is voor straattheater, dans en muziek

Stats & tags


Ede, Gelderland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling