Introductie

Al jaren scoort Eindhoven hoog op de jaarlijkse lijsten van slimste regio’s in de wereld. Met als absolute hoogtepunt de eerste plaats in 2011. Wie aan Eindhoven denkt, denkt dan ook al gauw aan techniek, aan Philips, wellicht aan DAF. Maar Eindhoven is zo veel meer dan alleen een slimme stad vol techneuten. Eindhoven is in de eerste plaats een oude stad, hoewel de sporen hiervan door de vele bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verdwenen zijn. Daarnaast is Eindhoven een stad waar muziek, kunst, cultuur, theater en sport hoogtij vieren. In alle genres heeft de lichtstad vele toppers voortgebracht. En wie de grote namen van morgen wil zien, doet er verstandig aan nu al een bezoekje te brengen aan Eindhoven.

Ga naar de website van Eindhoven

Historie en populariteit

De stad kreeg stadsrechten in 1232. Eindhoven groeide, net zoals vele andere Brabantse steden, gedurende de industriële revolutie die ons land halverwege de negentiende eeuw wist te bereiken. Het accent in Eindhoven lag niet alleen op textiel, maar ook de sigarenindustrie kreeg er vaste voet aan de grond. Maar de echte groei van Eindhoven ontspon zich pas met de ontwikkeling van de gloeilamp en de eerste DAF truck die geproduceerd werd. Vanaf dat moment ontwikkelde Eindhoven zich in rap tempo tot een van de meest toonaangevende steden op het gebied van kennis, high tech en design in de wereld.

Bezienswaardigheden

Eindhoven kent een groot aantal bezienswaardigheden, zowel historisch als hypermodern. Daarnaast onderscheidt de stad zich als groene stad, dankzij vele prachtige parken. Kunst speelt eveneens een belangrijke rol in Eindhoven, zowel in de openbare ruimte als in de vele musea. Het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven behandelt de Brabantse geschiedenis in de ijzertijd en middeleeuwen. Het Van Abbenmuseum brengt moderne kunst en heeft werken van onder andere Kandinsky, Picasso en Mondriaan in de collectie. En uiteraard hebben ook DAF en Philips hun eigen museum.

Evenementen

Van de vijfde stad van Nederland mag je een groot aanbod aan festivals verwachten. En die verwachting maakt Eindhoven meer dan weer. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd variërend van knus en kleinschalig tot mega publiektrekkers. In de laatste categorie valt Park Hilaria, de kermis van Eindhoven die jaarlijks zo’n half miljoen bezoekers trekt. Ook de Marathon Eindhoven met 160.000 bezoekers, Pole Position Eindhoven (75.000 toeschouwers) en het Concours Hippique (75.000 bezoekers) zijn grootschalige evenementen. Minder grootschalig, maar nog altijd zeer populair zijn onder andere het technologiefestival STRP Festival, Eindhoven Ballooning, Eindhoven Culinair en het IJssculpturenfestival.

Stats & tags


Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling