Introductie

In 1774 startte Eise Eisinga met de bouw van zijn planetarium. En nu, 237 jaar later, laat zijn levenswerk nog steeds de actuele stand van alle planeten in ons zonnestelsel zien. Daarmee is het het oudste werkende planetarium in de wereld, te bezichtigen in Franeker, in wat ooit de woonkamer van Eisinga was.

Ga naar de website van Eise Eisinga Planetarium

Historie en populariteit

Drijfveer achter Eisinga’s vlijt was een geschrift waarin een predikant uit die tijd een botsing van planeten voorspelde. Hierdoor zou ook de aarde uit haar baan worden geslingerd om vervolgens in de zon te verbranden. Om het ongelijk van de schrijver aan te tonen bouwde Eisinga in zeven jaar zijn planetarium en maakte daarmee definitief een einde aan alle onrust. Alleen de toen bekende planeten zijn opgenomen in het planetarium. In het jaar dat Eisinga zijn project voltooide werd Uranus ontdekt. Maar de woonkamer van Eisinga was niet groot genoeg om deze planeet alsnog toe te voegen.

Locatie

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium bevindt zich in de woonkamer van het huis van Eise Eisinga. Eisinga, die van beroep wolkammer was, vestigde zich op 24-jarige leeftijd in het mooie grachtenpand. Naast het planetarium is ook het museum Martena, met in de collectie onder andere de oudste eikenhouten kast van Nederland, een bezoekje waard. Daarnaast leent de knusse en overzichtelijke binnenstad van Franeker zich prima voor een heerlijke historische wandeling. Het stadhuis van Franeker, dat in 1591 in Renaissancestijl gebouwd is, is een blikvanger.

Programma / activiteiten

Groepsarrangementen zijn te boeken voor €9,50 per persoon. Inbegrepen zijn toegang tot het planetarium en het museum Martena en een stadswandeling door Franeker onder leiding van een stadsgids. Het planetarium is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondags van 13.00 tot 17.00 uur. Van april t/m oktober is het planetarium ook op maandagmiddag geopend.

Stats & tags


Franeker, Friesland, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling