Introductie

In het boek ‘Roots in Twente’ droomt operazanger en geboren Enschedeër Ernst Daniël Smid ervan ooit de opera Cavalleria Rusticana op te kunnen voeren op de Oude Markt in Enschede. Een van de vele kroegen rondom de Grote Kerk dient als decor voor een taveerne in een klein Siciliaans dorpje. En de Grote Kerk zelf moet zich schikken in de rol van dorpskerk. Een mooie droom die naadloos aansluit bij de culturele opmars die de grootste stad van Overijssel de laatste jaren heeft gemaakt. Enschede, een bijzondere stad met vele gezichten.

Ga naar de website van Enschede

Historie en populariteit

Evenals andere Twentse steden als Almelo en Hengelo is de historische betekenis van Enschede tot de opkomst van de textielnijverheid vrij onbeduidend. Daarna geraakt de ontwikkeling van Enschede in een stroomversnelling. Vanaf 1870 vervijfvoudigd de populatie van de stad zich in dertig jaar. Grote textielbaronnen laten er hun culturele en architectonische sporen na. Sporen die ook na het verdwijnen van de textielindustrie nog duidelijk zichtbaar zijn.

Bezienswaardigheden

Naast culinair en muzikaal gooit Enschede ook op cultureel gebied hoge ogen. Allereerst is er een groot aantal bezienswaardigheden, waaronder de Grote Kerk, het stadhuis en het Rijksmuseum Twenthe. De laatste is niet alleen wat betreft architectuur bijzonder, ook de collectie van het museum, mag er zijn. Andere musea zijn het Natuurmuseum Enschede en de TwentseWelle. In oprichting is het Jan Cremer Museum, dat is vernoemd naar de meest tot de verbeelding sprekende zoon van de stad, Jan Cremer.

Evenementen

Enschede profileert zich de laatste jaren meer en meer als echte evenementenstad. Niet zo verwonderlijk wanneer je als stad de beschikking hebt over een prachtig openluchttheater als de Oude Markt. Veel van de evenementen spelen zich dan ook op of om dit plein af. Een van de bekendste jaarlijks terugkerende evenementen is het culinaire Proef-Eet festival, waarbij het centrum van Enschede wordt omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant. Meer dan dertig restaurants laten zich van hun beste kant zien en eten en drinken worden afgewisseld met prachtige straatoptredens. Eveneens jaarlijks en zeer goed bezocht is het International Jazz Festival Enschede. Nationale en internationale sterren aan het jazzfirmament geven hier acte de présence. Tenslotte wordt in het aangrenzende Boekelo de jaarlijkse Military georganiseerd, een paardensportevenement dat is uitgegroeid tot een van de grootste buitensportevenementen van ons land.

Stats & tags


Enschede, Overijssel, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling