Introductie

Etty Hillesum is pas 29 als ze om het leven komt in de verschrikking van concentratiekamp Auschwitz. De herinnering aan haar gaat echter nooit meer verloren. Het dagboek wat Etty Hillesum vanaf 1941 bijhield is in vele talen gepubliceerd. In het dagboek verwoordde ze de ontwikkeling die ze in die periode doormaakte. Persoonlijke en innerlijke ontwikkelingen ten tijde van de Holocaust. Een groot deel van haar te korte leven bracht Hillesum in Deventer door. In het Etty Hillesum Centrum, midden in het prachtige historische centrum van de Hanzestad, leven de opvattingen van Hillesum voort.

Ga naar de website van Etty Hillesum Centrum

Historie en populariteit

Het idee voor de oprichting van het Etty Hillesum Centrum is ontstaan na de herdenkingsweek die in Deventer werd georganiseerd naar aanleiding van de vijftigste sterfdag van Etty Hillesum. Een link tussen heden en verleden leggen was het doel van die week.

Locatie

Het Etty Hillesum Centrum ligt midden in het historisch hart van de prachtige binnenstad van de Hanzestad Deventer. Veel gebouwen in de Koekstad verkeren mede dankzij voortreffelijk werk van de NV Bergkwartier, een organisatie die zich jarenlang heeft ingezet voor behoud van het historisch karakter van de oude binnenstad, in perfecte staat. Jaarlijks genieten vele miljoenen mensen van de smalle straatjes, de statige huizen met hun rijkelijk gedecoreerde gevels en de gastvrijheid die van deze Hanzestad de mooiste stad aan de IJssel, en misschien wel van Nederland maakt. Deventer staat bekend als een echte evenementenstad. Jaarlijks terugkerende evenementen als Deventer op Stelten, het Dickens Festijn en de Boekenmarkt trekken stuk voor stuk honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Programma / activiteiten

Het Etty Hillesum Centrum heeft de beschikking over een vaste expositieruimte en over een zaal waar wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd. De vaste tentoonstellingen zijn vormgegeven rondom het leven van Etty Hillesum zelf en over het Joodse leven in Deventer. Daarnaast organiseert het Etty Hillesum met enige regelmaat wandelingen, meditatiesessies en lezingen.

Stats & tags


Deventer, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling