Introductie

Eurosonic Noorderslag, ofwel The European Music Conference and Showcase Festival is een jaarlijks terugkerend muziekconferentie en showcase festival. Het evenement duurt vier dagen, vindt doorgaans in januari plaats en heeft als doel het promoten van de Europese popmuziek en het versterken van de Europese popsector. Tijdens het festival worden circa 150 panels georganiseerd en er vinden plusminus 300 optredens plaats. Eurosonic Noorderslag biedt een talentuitwisselingsprogramma en een uitreiking van zeven muziekprijzen, zoals onder meer de Popprijs, de Pop Media Prijs, Interactive Award, European Festival Awards en de Lex van Rossen Award.

Ga naar de website van Eurosonic Noorderslag

Historie en populariteit

Onder de naam Noorderslag werd in 1986 de eerste editie gehouden van Eurosonic Noorderslag. Destijds was het meer nog een ludieke muziekwedstrijd tussen Belgische en Nederlandse bands. Het festival was in de beginperiode enkel nog op de inwoners van Groningen gericht, maar is inmiddels uitgegroeid tot een groots evenement met een groot bereik. Voor de Europese muzieksector is het evenement één van de belangrijkste platforms.

Locatie

In verband met het 25-jarige jubileum in 2011 presenteerde de organisatie op de Grote Markt in de stad een gratis toegankelijk podium waar bekende artiesten optraden zoals Racoon en Caro Emerald. Ieder jaar wordt een land gekozen waar extra aandacht aan wordt besteed. Eurosonic Nooderslag trekt jaarlijks ruim 33.000 bezoekers uit meer dan 43 landen, waaronder circa 3.000 professionals die werkzaam zijn in de muziekindustrie.

Programma / activiteiten

Eurosonic Noorderslag wordt gehouden in het centrum van de stad Groningen. De locatie is uitstekend te bereiken met eigen vervoer en parkeren kan in één van de betaalde parkeergarages rond de Grote Markt. Ook met het openbaar vervoer is het festival prima bereikbaar, want het centrum ligt op loopafstand van het Centraal Station.

Eurosonic Noorderslag is in Europa het belangrijkste showcase festival en conferentie voor en over Europese muziek. Het festival biedt een podium voor de uitwisseling, benadrukken en het presenteren van muziektalent. Tijdens het evenement worden tevens prijzen uitgereikt, zoals de jaarlijkse Popprijs aan de artiest of persoon die de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd in het afgelopen jaar. Dit is een prijs van Buma Cultuur.

Gedurende het festival staat Groningen vier dagen lang in het teken van nieuw Europees talent. De meest veelbelovend acts en nieuwe artiesten uit binnen- en buitenland. De zaterdagavond is traditiegetrouw gereserveerd voor de beste en nieuwste Nederlandse artiesten. Tijdens de Eurosonic Noorderslag conferentie worden muziekideeën uitgewisseld, zijn er speeches, presentaties en discussies bij te wonen.

Stats & tags


Groningen, Groningen, Nederland
Evenementen, Januari

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling