Introductie

Zie met je eigen ogen de kraters van de maan. Of wat dacht je van de ringen van Saturnus? Of je bouwt je eigen raket! Bij eXplorion leer je op een leuke manier alles over de sterren, ruimtevaart en het zonnestelsel.

Ga naar de website van Explorion

Historie en populariteit

Publiekstrekker bij eXplorion is een antieke Fauthrefractortelescoop. Het begon allemaal in 1976 in een voormalige bakkerij. Hier zat Volkssterrenwacht Hercules, de voorloper van eXplorion. De toenmalige eigenaar kreeg het voorstel om twee kleine telescopen te ruien voor een grote. De ruil kwam tot stand, alleen bleek de enorme bleek het enorme ding niet handig te zijn. De telescoop moest buiten elke keer in en uit elkaar gehaald worden, omdat binnen in de voormalige bakkerij niet genoeg ruimte was. In december 1986 werd sterrenwacht op Schrieversheid geopend. Het gevaarte kreeg een vaste plek. Tijdens een onderhoudsbeurt aan de kijker, werd een oude verflaag verwijderd. Tevoorschijn kwam het jaartal 1893. eXplorion bleek een antieke en zeer bijzondere lenzenkijker in haar bezit te hebben! In de Tweede Wereledoorlog lag de telescoop verstopt in het seminarie van Maastricht.

Locatie

Planetarium eXplorion ligt op een schitterende locatie: in de Limburgse Brunsummerheide. De verbinding met het openbaar vervoer is uitstekend. U loopt in 5 minuten van de bushalte naar het ruimtepark. Ook met de auto is eXplorion prima bereikbaar. Neem uw wandelschoenen of fiets mee, wanneer u het sterrenkundig park bezoekt. Combineer uw bezoek met een wandel- of fietstocht door het uitgestrekte natuurgebied de Brunsummerheide. Te mooi om terug te keren zonder te hebben bezocht!

Programma / activiteiten

Bij Explorion ontdek je alles over zonnestelsels, sterrenkunde en raketten. Niet zo’n saai museum. Nee, bij eXplorion ontdek je alles op een spannende manier. Wat dacht je van een workshop raket bouwen? Kinderen tussen de 5 en 11 jaar bouwen hun eigen raket. Je gaat hem natuurlijk ook echt lanceren. Handen op je oren, want dat maakt lawaai! Er zijn ook tentoonstellingen waar je allerlei grappige dingen tegenkomt: zogenaamde optische illusies. Laat je niet voor de gek houden, want het is niet wat het lijkt. Publiekskijker van eXplorion is een reusachtige telescoop. Deze staat in een vijf meter hoge koepel en je mag ‘m gebruiken. eXplorion is open van woensdag tot en met vrijdag en op zondag. Op andere dagen alleen geopend voor groepen op afspraak. Het sterrenpark verzorgt ook kinderfeestjes.

Stats & tags


Heerlen, Limburg, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling