Introductie

Altijd al willen weten hoe een scheepje in een glas terechtkomt? U leert het tijdens een bezoek aan het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen.

Ga naar de website van Flessenscheepjes Museum

Historie en populariteit

Het idee om een Flessenscheepjesmuseum te beginnen kwam van de Amsterdamse verzamelaar Jan Visser. In 1991 deelde hij zijn plan met zijn zakelijke relatie Jan Hetteling, die er wel iets in zag. Samen presenteerden ze hun ideeën voor een museum aan het college van burgemeester en wethouders in Enkhuizen. De wethouder van Cultuur, Joop Knukkel, was meteen enthousiast. Een jaar later, in 1992, werd het Flessenscheepsjesmuseum geopend in een sluiswachterhuisje uit de zeventiende eeuw, na een verbouwing op kosten van de gemeente. Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, heeft in haar geschiedenis de aandacht getrokken van cameraploegen uit onder meer Canada, Taiwan en Oostenrijk.

Locatie

Het Flessenscheepjesmuseum is gevestigd in het ‘Spuihuisje’, het huisje waar vroeger de sluiswachter woonde, in Enkhuizen, aan de Zuiderspui 1.

Programma / activiteiten

Het bijzondere Flessenscheepjesmuseum heeft een unieke collectie van meer dan duizend flessenscheepjes, onder andere uit de tijd van de VOC, de walvisvaart en de visserij. Aan de hand van een videopresentatie komt u te weten hoe een scheepje in een fles terecht kan komen. Als u gelukt heeft, is er een flessenscheepjesbouwer aanwezig die u kan vertellen over zijn werkzaamheden. Het museum organiseert regelmatig speciale thematentoonstellingen. Bent u na uw bezoek enthousiast geworden over de scheepjes? In de museumshop kunt u zelf een flessenscheepje aanschaffen. Op de website van het museum kunt u alvast het assortiment bekijken. U vindt hier ook een prijslijst.

Stats & tags


Enkhuizen, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling