Introductie

Het Flipje en Streekmuseum Tiel is een museum waar veel is te horen, zien en te beleven. Het museum beschikt over een grote collectie van het fruitbaasje Flipje en zijn vriendjes Jasper Aap, Flapoor Olifant en Beertje Big. Bezoekers krijgen een kijkje in zijn leven. In de twee museumzalen wordt de geschiedenis van jamfabriek de Betuwe verteld alsook de jambereiding.

Ga naar de website van Flipje- en Streekmuseum Tiel

Historie en populariteit

Naast de collectie Flipje beschikt het museum over een ruimte waar wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd en worden bezoekers in de Stijlkamer begroet door een pratende kroonluchter, een soort lamp voorzien van messen, vorken en lepels. Tevens bevinden zich hier enkele topstukken aan meubelen, Chinees en Japans porselein en een zilveren broodmand uit 1775. Flipje en Streekmuseum Tiel is zodoende erg leuk voor klein en groot.

Locatie

De Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken begon omstreeks 1901 met het verzamelen van objecten die betrekking hadden op de geschiedenis en kunst in Tiel en het westelijk rivierengebied. Van hieruit is het huidige Flipje en Streekmuseum voortgekomen. Vanaf die periode tot aan de oorlogstijd werden ruim 1200 objecten verzameld zoals schilderijen, zilverwerk, munten, boeken, gedenkstenen, gildestukken et cetera. Helaas werd de Tweede Wereldoorlog de collectie fataal. Alleen de gemeentelijke bezittingen wisten deze ramp te overleven. Jaren later begon men weer met verzamelen, hetzij op bescheiden schaal. Door steun en medewerking van velen werd de collectie uitgebreid en verhuisde het museum een aantal keer.

Programma / activiteiten

In 1987 werd het bestuur van het museum overgenomen door de gemeente Tiel en in 2002 nam het Flipje & Jammuseum, wat dan nog is gelegen aan de andere kant, haar intrek in het gemeentelijke museum. Dit zorgde voor een aanzienlijke toename in het aantal bezoekers. Het museum kreeg in 2005 het predicaat ‘erkend museum’ en door middel van een prijsvraag werd de nieuwe naam Flipje en Streekmuseum Tiel verkregen.

Het Flipje en Streekmuseum Tiel is gelegen in Tiel in de provincie Gelderland. Goed bereikbaar met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

In het Flipje en Streekmuseum Tiel heeft Flipje, de reclameheld, met zijn vriendjes twee zalen tot zijn beschikking. Daarnaast is er een stijlkamer met een pratende kroonluchter aanwezig en op de hoogste verdieping van het museum worden bezoekers getrakteerd op een schitterend uitzicht over de rivier De Waal. Enkele objecten die hier te bezichtigen zijn, zijn onder andere een drieluik van Jan Wellens de Cock uit 1525, schilderijen, een porseleinen bord met de afbeelding van Tiel en een zilveren broodmand uit 1775.

Er worden regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden en ook activiteiten georganiseerd zoals een verhalenwedstrijd en een lezing. Daarnaast zijn er op verzoek rondleidingen, arrangementen en kinderfeestjes te organiseren in het Flipje en Streekmuseum Tiel.

Stats & tags


Tiel, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling