Introductie

Fort Asperen, een mooi torenfort, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort behoort tot een reeks van forten en verdedigingswerken die West Nederland tegen aanvallen van hoofdzakelijk Duitsers en Fransen moest beschermen. Ieder jaar gaat het Fort een verbinding aan met een cultuurhistorisch erfgoed en grensverleggende kunst, zodat continu de actuele kunst vanuit een ander perspectief in de historische omgeving wordt verankerd. Bezoekers kunnen het fort bezoeken en een rondleiding langs de tentoonstellingen krijgen. Daarnaast wordt tevens een breed programma met activiteiten rondom Fort Asperen georganiseerd.

Ga naar de website van Fort Asperen

Historie en populariteit

Fort Asperen behoort tot de torenforten die hoofdzakelijk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden gebouwd, tussen 1840 en 1860. Ze moesten West Nederland beschermen tijdens de Frans-Duitse oorlog. Helaas was de Nieuwe Hollandse Waterlinie niet bestand tegen de moderne oorlogsvoering tijdens de Tweede Wereldoorlog en verloor het zijn militaire nut. In 1981 werd er voor de eerste keer een serie openlucht voorstellingen georganiseerd en vanaf 1986 organiseert het Fort jaarlijks exposities en culturele evenementen. En met succes, want jaarlijks mag Fort Asperen heel wat bezoekers verwelkomen.

Locatie

Fort Asperen is gelegen in het dorp Acquoy, net ten oosten van Asperen, een stadje in de gemeente Lingewaal, provincie Gelderland. De locatie is prima met eigen vervoer te bereiken. Parkeren kan op enkele minuten loopafstand van het fort. Wie met het openbaar vervoer reist, kan vanaf het station Leerdam de buurtbus nemen. Het Kunstfort is geopend van mei tot en met september.

Programma / activiteiten

Omdat Fort Asperen vindt dat kunst een positieve werking heeft op mensen, heeft het zowel voor beginners en gevorderden als voor jong en oud een uitgebreid educatief programma samengesteld onder de naam Hofland Atelier. Behalve rondleidingen en het bezichtigen van kunsttentoonstellingen, kunnen bezoekers van alle leeftijden eveneens workshops, lezingen en andere activiteiten in en rond het fort bijwonen. Ook voor schoolkinderen zijn er verschillende educatieve programma’s.

Naast het fort bevindt zich de Taveerne, een heerlijke plek voor een borrel, high tea, lunch of diner. Bezoekers hebben vanaf het riante terras een fantastisch uitzicht op de grachten en het mooie Fort Asperen.

Stats & tags


Acquoy, Gelderland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling