Introductie

In tijden van vrede is het maar moeilijk voor te stellen dat er ook tijden waren waar de vrede op het spel stond. Maar wie een bezoek brengt aan het bijzondere Fort Edam realiseert zich terdege dat het inderdaad niet altijd pais en vree is geweest in Nederland. Fort Edam, dat de tanden des tijds zeer goed doorstaan heeft, is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als meest noordoostelijk deel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die als doel had Amsterdam te beschermen voor de vijand. Inmiddels is de vijand er natuurlijk al lang niet meer, maar Fort Edam gelukkig nog wel. En zo krijgt de bezoeker een unieke kans een kijkje te nemen in de militaire keuken van weleer.

Ga naar de website van Fort bij Edam

Historie en populariteit

Zoals gezegd is Fort Edam begin twintigste eeuw gebouwd. In totaal 255 officieren en manschappen bevolkten het fort en beschermden onze hoofdstad tegen eventuele vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. Eén van de tactieken waarmee een eventuele vijandelijke opmars een halt kon worden toe geroepen was het zogeheten inunderen van de polder van Edam, oftewel het onderwater zetten van die polders. De bewoning van het fort was echter maar van korte tijd. Want reeds na de Eerste Wereldoorlog verlieten de officieren en manschappen het fort. Desondanks is het fort bijzonder goed bewaard gebleven en prijkt het nu meer dan terecht op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Locatie

Niet alleen Fort Edam zelf is een zeer bijzondere plaats om te bezoeken, ook de nabije omgeving van het fort is de moeite van het bezoeken meer dan waard. Sinds 1986 is het gebied rondom het fort aangemerkt als beschermd natuurgebied. Hierdoor is het gebied zeer in trek bij broedvogels en heeft er zich eveneens een bijzondere flora ontwikkeld. Daarnaast lenen ook de stad Edam zelf en het Markermeer zich prima voor een bezoek.

Programma / activiteiten

Gedurende een groot deel van het jaar kan het fort bezocht worden, zowel individueel als onder begeleiding. Raadpleeg de website voor actuele bezoekersinformatie.

Stats & tags


Edam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling