Introductie

Vroeger een belangrijk instrument in de verdediging van Amsterdam, tegenwoordig een bijzonder natuurmoment. Het Fort bij Spijkerboor, het grootste en meest noordelijke fort in de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie die onze hoofdstad moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen heeft een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Bood het honderd jaar geleden nog onderdak aan ruim 300 officieren en andere militaire manschappen, tegenwoordig is het een plek waar onder andere het lieflijke en zeldzame blauw walstro groeit.

Ga naar de website van Fort bij Spijkerboor

Historie en populariteit

Dankzij de transitie van militair terrein naar natuurgebied met unieke flora en fauna trekt het Fort bij Spijkerboor het hele jaar door vele natuurliefhebbers. Maar ook liefhebbers van militaire historie kunnen nog steeds terecht bij Fort bij Spijkerboor. Het Fort kent echter wel beperkte openingstijden, zeker voor individuele bezoekers. Het verdient daarom de aanbeveling de website te raadplegen alvorens af te reizen naar Fort bij Spijkerboor. Dit om een eventuele teleurstelling van een gesloten poort te voorkomen.

Locatie

Fort bij Spijkerboor ligt aan de westelijke dijk van de Beemster, een bekende Noord-Hollandse polder. Hoewel het polderlandschap qua reliëf natuurlijk weinig spanning oplevert, leent dit deel van Nederland zich toch uitstekend voor lange fietstochten waarbij de variatie vooral te vinden is in de diverse land- en akkerbouwtoepassingen. Wie een bezoek aan Fort bij Spijkerboor wil combineren met een wat dynamischer activiteit doet er goed aan om af te reizen naar het nabijgelegen Alkmaar. Een veelheid aan prachtige gebouwen, grachten, hofjes en andere historische bezienswaardigheden geven de bezoeker het idee in vroegere tijden te zijn beland. De Grote Kerk, de accijnstoren en de Waag zijn waarschijnlijk de bekendste. De Waag en het Waagplein vormen al jaren het toneel van de wereldberoemde kaasmarkt. Jaarlijks zien ruim honderdduizend mensen de kaasdragers aan het werk. Tegenwoordig vindt de kaasmarkt elke vrijdag tussen april en september plaats. De Waag herbergt tevens het Hollands Kaasmuseum, waar alles verteld wordt over zuivel, handel in zuivel en het leven op het platteland in de streek.

Programma / activiteiten

Zoals gezegd is Fort bij Spijkerboor slechts beperkt te bezoeken. Raadpleeg daarom de website voor actuele openingstijden.

Stats & tags


Westbeemster, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling