Introductie

Fort Ellewoutsdijk kent een levendige geschiedenis. Het deed dienst als onderdeel van de verdedigingslinie. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor onder meer tentoonstellingen, country fairs en muziekuitvoeringen. In een van de kazematten wordt een informatieve film gedraaid over de Westerschelde. Bovenop het fort bevindt zich een vogeluitkijkpunt met zicht op de Westerschelde. Daarnaast vormt het fort een verbinding tussen de natuurgebieden Inlaag 1887 en Zuidgors en ligt het op een knooppunt voor fietsers en wandelaars. Tijdens de Monumentendag kunnen bezoekers mee op excursie en is het op het Fort Ellewoutsdijk één groot feest.

Ga naar de website van Fort Ellewoutsdijk

Historie en populariteit

Fort Ellewoutsdijk is tussen 1835 en 1839 gebouwd als onderdeel van een 19e eeuwse verdedigingslinie. Het fort moest zien te voorkomen dat vijandelijke schepen richting Antwerpen konden varen. Het fort verdedigde de Westerschelde samen met de kanonnen op de vesting van Terneuzen. In de Tweede Wereldoorlog was het fort in Duitse handen en diende het als gevangenis. Na de oorlog werd het fort opslagplaats voor Defensie en vanaf 1981 is het in beheer bij de Vereniging Natuurmonumenten, vanwege de bijzondere ecologische waarde. In 2010-2011 heeft Fort Ellewoutsdijk een grondige restauratie ondergaan met als doel om een groter gedeelte voor publiek open te stellen met informatie. Het fort trekt jaarlijks veel bezoekers.

Locatie

Fort Ellewoutsdijk is gelegen in de provincie Zeeland, aan de Westerschelde op het meest zuidelijke puntje van het eiland Zuid-Beverland. Het fort beschikt over een parkeerplaats en is prima met eigen vervoer bereikbaar. Wie reist met het openbaar vervoer kan vanaf het busstation Goes de bus nemen en eenmaal overstappen in Baarland.

Programma / activiteiten

In Fort Ellewoutsdijk zijn verschillende kazematten toegankelijk voor publiek. Daarnaast wordt het fort voor tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, markten en andere activiteiten gebruikt. Er wordt een korte film getoond over de Westerschelde en bovenop het fort is een vogeluitkijkpunt. Hier hebben bezoekers tevens een mooi uitzicht op de Westerschelde.

Er worden regelmatig diverse evenementen op het gebied van kunst georganiseerd in samenwerking met onder andere de Werkgroep Beeldende Kunst. Bovendien worden er geregeld muzikale programma’s ten gehore gebracht en tijdens de Monumentendag kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door Fort Ellewoutsdijk

Stats & tags


Ellewoutsdijk, Zeeland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling