Introductie

Fort Pannerden is een voormalig 19e eeuws fort dat dienst doet als authentiek museum. Gelegen in de Lingewaard met sinds 1969 de status van nationaal monument. Het Fort was ooit bedoeld om de naastgelegen rivieren Waal en Rijn te besturen, maar is vandaag de dag in handen van vrijwilligers. Het fort maakt sinds 2005 onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een Nationaal Project. Er worden rondleidingen gegeven door Fort Pannerden en daarmee zorgt het kasteel voor een boeiend dagje uit, zowel voor jong als voor oud.

Ga naar de website van Fort Pannerden

Historie en populariteit

Tussen 1869 en 1872 is Fort Pannerden gebouwd, in Doornenburg op de hoofddam bij Pannerden. Het fort ligt in het Klompenwaard natuurgebied, precies op de punt waar de Rijn zich splitst in Waal en Pannerdensch Kanaal. Het fort is volledig bezet geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort ingesloten en bezet. Na de oorlog is het fort weer opgebouwd en deed het een tijdje dienst als opslagplaats. In 1969 kreeg het fort de beschermende status en in 1988 werd het aan Staatsbosbeheer overgedragen.

Locatie

In 2008 werd gestart met een grondige restauratie. Deze werd in 2011 afgerond en in 2012 zal het fort eveneens als museum, een natuur informatie- en educatiecentrum en informatiepunt voor Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat dienst gaan doen. Fort Pannerden wordt goed bezocht.

Programma / activiteiten

Fort Pannerden is gelegen in het dorpje Doornenburg, gemeente Lingewaard in de provincie Gelderland. Het fort is met eigen vervoer uitstekend te bereiken vanuit alle delen van het land.

Op verzoek worden er in Fort Pannerden rondleidingen gegeven door ervaren gidsen. Er wordt aangeraden bij een bezoek aan het fort een jas aan te trekken. Dit in verband met een constante temperatuur van circa 10º C. Ook goede schoenen wordt aanbevolen. Vanaf 2012 zal het fort weer geheel opengesteld worden voor publiek en zal het onder meer gaan fungeren als museum en natuur informatie- en educatiecentrum voor bezoekers. Ook zal Fort Pannerden gaan dienen als informatiepunt voor Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer.

Stats & tags


Doornenburg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling