Introductie

Fort Rammekens is in West-Europa het oudste zeefort. Het fort is gelegen in een bijzonder natuurgebied, waardoor het naast een roerige geschiedenis eveneens een prachtige flora en fauna biedt. Bezoekers kunnen hier wandelen langs kreekjes en bossen, de geur van schors opsnuiven en genieten van de oorverdovende stilte. In het fort zelf zijn diverse exposities te zien. De vaste tentoonstelling vertelt de geschiedenis van het fort en de wisselende exposities zijn gericht op de hedendaagse beeldende kunst. Bezoekers kunnen de donkere kazematten bezichtigen, ronddwalen over de wallen en een uniek uitzicht over de Westerschelde aanschouwen. Ook voor kinderen is Fort Rammekens een spannende beleving. Voor hen zijn er leuke speurtochten, waarmee ze zelf op ontdekkingstocht gaan.

Ga naar de website van Fort Rammekens

Historie en populariteit

Fort Rammekens is in 1547 gebouwd in opdracht van Maria van Hongarije, de jongere zuster van Karel V, die de Nederlanden destijds namens hem regeerde. Het werd gebouwd om de belangrijke havens van Middelburg en Antwerpen te controleren. Daarnaast diende het fort voor schepen van de VOIC (de Verenigde Oost-Indische Compagnie) als ankerplaats. In 1787 werd het fort verbouwd tot hospitaal. Omdat in 1867 de vestingwerken van Vlissingen werden opgeheven, verloor het fort eveneens zijn functie. Vandaag de dag is het fort gedeeltelijk vervallen, maar heeft het nog wel steeds de imposante uitstraling van toen. In de periode 2012/2013 zal het bouwwerk een restauratie ondergaan. Vanwege de prachtige ligging is Fort Rammekens een zeer toeristische trekpleister geworden.

Locatie

Fort Rammekens is gelegen in Vlissingen, provincie Zeeland. Het fort is uitstekend met eigen vervoer te bereikaar. Helaas is het niet mogelijk om met het openbaar vervoer naar het fort te reizen. Het fort is jaarlijks van april tot en met oktober geopend.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen samen met een vakkundige gids in en rond Fort Rammekens wandelen. Men wordt zowel door het historische fort rondgeleid alsook door het naastgelegen prachtige bos- en natuurgebeid. Wat bezoekers niet zien, laat een gids wel zien! Er zijn voornamelijk vaste rondleidingen. Het fort beschikt eveneens over een kleine horecavoorziening.

Voor kinderen zijn er superleuke en spannende speurtochten beschikbaar. Aan de hand van opdrachten dwalen zij door het fort en wacht hen na afloop een leuke verrassing. Bovenop de wallen van het fort kunnen zowel kinderen als volwassenen genieten van een geweldig mooi uitzicht. In Fort Rammekens valt van alles te beleven en komt fantasie tot leven!

Stats & tags


Vlissingen, Zeeland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling