Introductie

Tegenover Slot Loevestein ligt Fort Vuren. Vanuit dit punt kunt u diverse wandelingen maken. In de Fortwachterij zijn streekproducten te koop en u kunt tentoonstellingen bezoeken in de toren. In de herberg kunt u terecht voor een eenvoudige overnachting. Fort Vuren maakt samen met Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein onderdeel uit van de Vesting3hoek, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ga naar de website van Fort Vuren

Historie en populariteit

Fort Vuren is gebouwd in 1848 en een onderdeel van De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een oude verdedigingslijn dwars door Nederland, waarbij stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water konden worden gezet als de vijand eraan kwam. Het fort diende ter bescherming van Gorinchem maar ook om te voorkomen dat de vijand naar het westen trok. In 1940 werd er een Duitse luchtaanval gepleegd op het fort. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef het in Duitse handen; daarna zou het dienstdoen als verblijfplaats voor verschillende ‘foute’ Nederlanders uit de regio. De Tweede Wereldoorlog bracht het dorp gevechtshandelingen, polderinundaties en gesneuvelde Vurense soldaten.

Locatie

Fort Vuren ligt aan de Waal, ongeveer vijf kilometer ten oosten van Gorinchem en tegenover Slot Loevestein.

Programma / activiteiten

In het fort kunt u uitrusten na een stevige wandeling of fietstocht door de Nieuwe Hollandse Waterlinie, of gewoon genieten op het terras als de zon schijnt. ‘s Avonds kunt u er dineren en elke 3e zaterdag van de maand naar een bijeenkomst of toneelstuk gaan in het kunstcafé en als het dan toch laat wordt kunt u er ook kamperen buiten of warm overnachten in hun B&B. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Vuren, Gelderland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling