Introductie

Tresoar is het Fries Historisch en Letterkundig Centrum. In die rol beheert het instituut drie belangrijke zaken: de wetenschappelijke bibliotheek, een collectie archieven over Friesland en documentatie over de Friese literatuur. Daarnaast organiseert Tresoar met enige regelmaat exposities, concerten en andere evenementen. De collectie van Tresoar bestaat uit een enorme hoeveelheid boeken, documenten en ander materiaal met grote geschiedkundige waarde. Een groot deel van deze collectie is online op te vragen. Evenals een groeiend aanbod van foto’s, film en geluidsfragmenten overigens.

Ga naar de website van Fries Historisch en Letterkundig Museum

Historie en populariteit

Tresoar bestaat sinds september 2002 en is het resultaat van de samenvoeging van drie voorheen onafhankelijke instituten: het Fries Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, de Provinciale en Bumabibliotheek en het Friese Rijksarchief. De naam is afgeleid van het Griekse woord thesaurus en is via de Franse taal verbasterd tot de huidige betekenis ‘schat’.

Locatie

Tresoar zetelt in Leeuwarden. En in Leeuwarden is altijd wat te doen. Zeker op cultureel gebied kan de stad bogen op een zeer divers aanbod. Met maar liefst 620 rijksmonumenten behoort Leeuwarden tot een van de meest bezienswaardige steden van Nederland. Tal van prachtige gebouwen, leuke winkeltjes, bijzondere musea en gezellige terrasjes maken van de Friese hoofdstad een meer dan aangename toeristische bestemming. Liefhebbers van musea zijn in Leeuwarden op de juiste plek. Het Fries Museum, met onder andere exposities over Mata Hari en Grote Pier is zeer populair. Andere musea zijn het Pier Pander Museum, het Verzetsmuseum Friesland, Princessehof, het Natuurmuseum en het Historisch Centrum Leeuwarden. Voor de meeste Nederlanders is Leeuwarden niet naast de deur, maar de rit er naar toe zeker de moeite waard.

Programma / activiteiten

De agenda van Tresoar is rijkelijk gevuld. Bijna dagelijks worden er concerten, lezingen, cursussen, voordrachten of andersoortige evenementen georganiseerd. Daarnaast vinden er ook het hele jaar door exposities plaats over tal van onderwerpen. Op de website van het instituut vind je de meest actuele evenementenkalender.

Stats & tags


Leeuwarden, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling