Introductie

Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig en gevarieerd museum. Hier krijgt de bezoeker de historie van de Friese scheepvaart te zien. De schilderijen, scheepsmodellen, instrumenten, scheepsinterieurs, gereedschappen en meer, vertellen de geschiedenis van de scheepvaart en de scheepsbouw van de 17e tot de 20ste eeuw. Voor kinderen zijn er leuke speurtochten uitgezet, waaronder de smokkelroute van Kapitein Roodbaard. Zodoende is het Fries Scheepvaart Museum uitermate geschikt voor jong en oud.

Ga naar de website van Fries Scheepvaartmuseum

Historie en populariteit

Het Fries Scheepvaart Museum is opgericht in 1938, naar aanleiding van een proef. Er werd in dat jaar gepeild of er behoefte was aan een museum door middel van een tijdelijke tentoonstelling tijdens de Sneekweek. In 1 maand wisten 3600 bezoekers deze tentoonstelling te vinden en het permanente museum was geboren. Het museumgebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ingevorderd en de collectie werd naar de zolder verhuisd. Het museum kreeg na de oorlog een doorstart via Herre Halbertsma, die tot 1976 leiding gaf aan het museum. In 1976 kreeg het museum een professionele renovatie en kwam het in handen van de Stichting Fries Scheepvaart Museum.

Locatie

Vandaag de dag is het museum in maar liefst vijf monumentale herenhuizen gevestigd en ontvangt het jaarlijks ongeveer 23.000 bezoekers.

Programma / activiteiten

Het Fries Scheepvaart Museum is gelegen in de plaats Sneek, in het Noorden van Nederland, in de provincie Friesland. Omdat het karakter zoveel mogelijk bewaard is gebleven, zijn ook de trappen behouden. Echter bezoekers die slecht ter been zijn, worden zeker uitgenodigd, omdat het grootste deel van de collectie op de begane grond is opgesteld. Honden worden niet toegelaten in het museum.

Tijdens een bezoek aan het Fries Scheepvaartmuseum worden bezoekers mee genomen op een reis door het Friese scheepvaartverleden. Het museum vertelt het verhaal van Friese kooplieden en schippers, hoe zij leefden, woonden en wat voor werk zij deden. Er zijn diverse stijlkamers met een authentieke sfeer en er is een mooie zilvercollectie te bewonderen.

Ook voor kinderen is het Fries Scheepvaart Museum erg leuk, want zij kunnen mee doen aan spannende zoektochten, rondleidingen en andere kinderactiviteiten. Groepen en scholen zijn dan ook zeker welkom in het museum.

Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen en lezingen georganiseerd. Kortom het Fries Scheepvaart Museum biedt voor ieder wat wils.

Stats & tags


Sneek, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling