Introductie

Wist u dat Kapelle lange tijd het middelpunt is geweest van de fruitteelt in Zeeland? Inmiddels is de veiling gesloten en is het vroegere agrarisch onderwijs gestopt, maar het verleden blijft bewaard in het Fruitteeltmuseum. Bezoekers kunnen in dit museum de geschiedenis van de fruitteelt zelf beleven. Maak bij goed weer bijvoorbeeld een wandeling door de prachtige museumtuin waar maar liefst 170 verschillende fruitbomen groeien, bezoek de museumwinkel voor de aankoop van heerlijke streekproducten of woon een snoeicursus bij, zodat u zelf uw eigen fruit kunt telen in uw achtertuin. Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen, die bijvoorbeeld een speurtocht kunnen doen of deel kunnen nemen aan een knutselactiviteit.

Ga naar de website van Fruitteeltmuseum

Historie en populariteit

Al in de Middeleeuwen hielden de inwoners van Kapelle zich bezig met het telen van fruit. Dat is eeuwenlang zo gebleven. Toen het telen van fruit door moderne ontwikkelingen steeds meer werd overgenomen door grootschalige bedrijven, besloot een groep mensen om allerlei voorwerpen en informatie over de fruitteelt te verzamelen en te tonen in een museum. In 1996 werd het Fruitteeltmuseum geopend door de Zeeuwse gedeputeerde De Kok, heel toepasselijk in het gebouw van de voormalige lagere tuinbouwschool. Met het bijten in een appel gaf De Kok het officiële startsein voor de opening van het museum. Het Fruitteeltmuseum wordt ondersteund door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Locatie

Het Fruitteeltmuseum vindt u aan de Annie M.G. Schmidtsingel in het dorp Kapelle op Zuid-Beveland. Andere bezienswaardigheden in Kapelle zijn de hervormde kerk en de Franse militaire begraafplaats.

Programma / activiteiten

Hoe werd vroeger fruit gekweekt? U komt het te weten tijdens uw bezoek aan de vaste expositie van het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Daarnaast worden er regelmatig wisselexposities georganiseerd over speciale thema’s. In het Fruitteeltmuseum valt voor jong en oud niet alleen veel te zien, maar ook te beleven. Kinderen kunnen zelf een leerzame en leuke ontdekkingstocht maken door knoppen in te drukken en luikjes te openen in het museum. In de tuin kunnen ze een speurtocht doen en er worden regelmatig knutselactiviteiten georganiseerd. Volwassenen kunnen demonstraties bijwonen en echte liefhebbers kunnen in de museumwinkel fruitboompjes aanschaffen. Wilt u weten welke activiteiten er georganiseerd worden? Kijk dan alvast in de jaaragenda op de website.

Stats & tags


Kapelle, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling