Introductie

Ontdek de geschiedenis van het boerenleven in Friesland in het Frysk Lânbou Museum. Een bezoek aan het museum kan uitstekend gecombineerd worden met bijvoorbeeld een wandeling door het prachtige natuurgebied, een vaartocht of een potje boerengolf.

Ga naar de website van Frysk Lânbou Museum

Historie en populariteit

Het Frysk Lânbou Museum (of: Fries Landbouwmuseum) was vroeger gevestigd in een oude timmerfabriek in Exmorra, waar jaarlijks ongeveer 8.000 mensen een kijkje kwamen nemen, maar het museum moest verhuizen omdat het pand niet meer voldeed aan de huidige eisen. Er werden verschillende locaties bekeken, en uiteindelijk werd besloten om het Frysk Lânbou Museum te verhuizen naar Earnewâld. Het museum kwam onder één dak met het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Faenen, in het voormalige hoofdgebouw van Buitenplaats het Wiid. Henk Dijkstra werd aangetrokken als directeur. Op 28 juni 2009 werd het museum officieel geopend. In datzelfde jaar bezochten 20.000 mensen het museum.

Locatie

Het Frysk Lânbou Museum ligt in een bijzonder waterrijk natuurgebied, aan de rand van Nationaal Park De Alde Faenen. Het museum beschikt over parkeergelegenheid en is ook te bereiken met een speciale belbus.

Programma / activiteiten

De vaste collectie van het Frysk Lânbou Museum bestaat onder meer uit landbouwgereedschappen en gebruiksvoorwerpen die in de periode 1850 tot 1950 gebruikt zijn. Bezoekers kunnen niet alleen maar kijken, maar ook voelen, ruiken en ervaren hoe de boerengezinnen vroeger leefden en werkten. Speciaal voor leerlingen heeft het museum bijvoorbeeld een educatief programma samengesteld waarbij de leerlingen aan het werk worden gezet en kunnen ervaren hoe zwaar het boerenleven vroeger was. In het museum worden regelmatig wisselende exposities georganiseerd rondom een bepaald thema. Ook groepen zijn van harte welkom in het Frysk Lânbou Museum. Reserveer bijvoorbeeld een speciaal arrangement met een bezoek aan het museum en een rondvaart of een gezellig kinderfeestje.

Stats & tags


Earnewald, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Openingstijden

Maandag: 10:00u-17:00u
Dinsdag: 10:00u-17:00u
Woensdag: 10:00u-17:00u
Donderdag: 10:00u-17:00u
Vrijdag: 10:00u-17:00u
Zaterdag: 10:00u-17:00u
Zondag: 10:00u-17:00u

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling