Introductie

Galerij Prins Willem V biedt een fraaie, prinselijke verzameling. Het geeft bezoekers een goede indruk van de 18e eeuwse smaak. Wanden die vol hangen met schilderijen van het plafond tot aan de vloer, lijst aan lijst. Schilderijen van 18e eeuwse geliefde kunstenaars, zoals Jan Steen,Rubens, Bloemaert en Van Mieris. Zware gordijnen hangen voor de ramen van de hoge, lange zaal met uitzicht over de Hofvijver. Het plafond wordt gesierd met prachtige kroonluchters. Kortom, in de Galerij Prins Willem V kan men genieten van overdaad en luxe.

Ga naar de website van Galerij Prins Willem V

Historie en populariteit

Prins Willem V verzamelde allerhande schilderijen van onder meer Hollandse en Vlaamse meesters, voornamelijk uit de Gouden Eeuw. In de 18e eeuw was verzamelen voor een vorst bijna een vanzelfsprekende verplichting. De prins verzamelde naast schilderijen eveneens munten, oudheden, fossielen, stenen, boeken en dieren. Deze collectie vormde de basis voor diverse Nederlandse musea en bibliotheken. In 1774 liet Willem V een speciale zaal bouwen voor zijn schilderijenverzameling. Hij noemde de zaal de Galerij en bezoekers mochten op vaste tijdens zijn collectie komen bezichtigen.

Locatie

In 1822 verhuisde de verzameling naar het Mauritshuis, maar in 1977 was de verzameling weer terug. Na een grondige restauratie, waarbij Galerij Prins Willem V in zijn oude glorie is hersteld, kunnen bezoekers tot op de dag van vandaag beleven hoe een 18e eeuwse galerij ingericht werd. Jaarlijks komen mensen van jong tot oud naar Den Haag om dit te ervaren.

Programma / activiteiten

Galerij Prins Willem V is gelegen in de stad Den Haag, provincie Zuid Holland en zowel goed met eigen vervoer als met het openbaar vervoer bereikbaar. In de nabijheid bevinden zich diverse betaalde parkeergarages en vanaf het Centraal Station Den Haag kan men op de tram stappen.

Galerij Prins Willem V geeft bezoekers een kijkje in overdaad en luxe. De muren van deze hoge zaal zijn bedekt van onder tot boven met schilderijen van bekende kunstenaars. Naast de verzameling schilderijen, de kroonluchters aan het plafond en de lange zware gordijnen heeft de Galerij ook een breed educatief programma.

Men kan kiezen voor een rondleiding, waarbij een museumdocent alles vertelt over de ontstaansgeschiedenis en tevens enkele schilderijen belicht. Ook een rondje door de historische omgeving in combinatie met Galerij Prins Willem V behoort tot de mogelijkheden.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling