Introductie

De Gasthuiskapel Zaltbommel is een schitterend pand dat dateert uit 1316. Het is gelegen in het centrum van Zaltbommel en is al jaren bij liefhebbers van kamermuziek een begrip. Dit vanwege de uitstekende akoestiek. Bezoekers kunnen concerten bijwonen en bovendien leent de kapel zich bij uitstek voor diverse vieringen, presentaties en samenkomsten, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Daarnaast is de Gasthuiskapel Zaltbommel in de gemeente aangewezen als trouwlocatie.

Ga naar de website van Gasthuiskapel

Historie en populariteit

Het Groot Bommelsch Gasthuis, waarvan de Gasthuiskapel Zaltbommel deel uitmaakt is tussen 1316 en 1319 gesticht. Naar alle waarschijnlijkheid is de kapel het oudste gebouw. Het bevatte een ruimte voor een altaar en een ziekenzaal. In de 15e eeuw vond er tussen de functies een scheiding plaats. Alleen de functie van kapel bleef in de huidige Gasthuiskapel bestaan. Door de eeuwen heen heeft de kapel eveneens nog dienst gedaan als vleeshal, slagerij, paardrijschool en legering van troepen.

Locatie

Het Groote Bommelsch Gasthuis kocht in 1845 de kapel en er vond een verbouwing tot ziekenzaal plaats. In 1958 nam het ziekenhuis de kapel als polikliniek in gebruik en in 1969 nam een verpleeghuis de rol van het ziekenhuis over. De verpleeginrichting sloot in 1996. In 2004-2005 vond een grondige restauratie plaats en sindsdien doet de Gasthuiskapel Zaltbommel dienst als tentoonstellingsruimte en is uitermate geschikt voor muziekconcerten. Veel mensen bezoeken dan ook graag deze kapel.

Programma / activiteiten

De Gasthuiskapel Zaltbommel is gelegen in het centrum van deze plaats en is prima bereikbaar met eigen vervoer. Wie met het openbaar vervoer moet zeker nog 25 minuten lopen vanaf het NS Station Zaltbommel tot aan de kapel. Er rijden soms bussen richting het centrum of men kan een taxi bellen.

De Gasthuiskapel is vanwege de goede akoestiek bijzonder geschikt als kleine concertzaal. Daarnaast is de kapel ook een uitgelezen locatie voor vieringen en samenkomsten zoals trouwerijen, kleine recepties en presentaties. De kapel beschikt over een keuken ruimte, waar een cateraar gebruik van kan maken.

Er vinden regelmatig evenementen plaats die bezoekers kunnen bijwonen zoals muziekconcerten, lezingen, pop- en kinderkoren en boekpresentaties. Tevens is de Gasthuiskapel Zaltbommel een mooie locatie voor het geven van het jawoord.

Stats & tags


Zaltbommel, Gelderland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling