Introductie

Smalspoor is een museum van de Gelderse Smalspoor Stichting. In het museum bevindt zich een grote collectie smalspoormaterieel. Naast het museum kunnen bezoekers een rit maken met de trein die door het natuurrijke, historische Gelderse Rivierengebied rijdt. En bovendien kunnen bezoekers door oud medewerkers van de steenfabriek een rondleiding krijgen.

Ga naar de website van Gelderse Smalspoor Stichting

Historie en populariteit

De Gelderse Smalspoor Stichting is in 1984 officieel opgericht met als doelstelling het instandhouden van de kennis en de historie van het smalspoor. Tijdens speciale rijdagen werd de collectie getoond aan het publiek en in 1991 was de samenwerking met speeltuin ‘De Blije Dries’ en feit. Bezoekers van deze speeltuin in Wijchen, konden op bepaalde dagen en ritje maken met de smalspoortrein. Deze samenwerking werd in 1996 weer beëindigd. De collectie, waaronder 15 stoomlocomotieven, werd in Nijmegen opgeslagen en na 14 maanden werd een prachtige nieuwe locatie gevonden, het terrein van steenfabriek Wienerberger Erlecom in de Ooijpolder. Er werd een depot aangelegd en de collectie werd uitgebreid. Er werd een mooie nieuwe spoorlijn gerealiseerd en er werden voor publiek open dagen georganiseerd. Voor het eind van 2006 werd de Gelderse Smalspoor Stichting echter weer genoodzaakt van locatie te veranderen, doordat er naast de steenfabriek een zandwinningsgebied ontstond. De verhuizing bracht Smalspoor naar het terrein van Steenbakkerij Randwijk in Heteren, een rijksmonument waar stenen nog met een kolengestookte ringoven op een ouderwetse manier kunnen worden gebakken.

Locatie

Smalspoor is gelegen in Heteren, gemeente Overbetuwe en bevindt zich op het terrein van Steenbakkerij Randwijk. Gemakkelijk per auto te bereiken, alsook met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Smalspoor heeft een zeer uitgebreide collectie smalspoormaterieel. Diverse bijzondere locomotieven zijn te bewonderen, waaronder de Whitcomb, Diema’s, een Deutz OMD 117f en een grote 24 ton zware E-loc. Daarnaast beschikt de Gelderse Smalspoor Stichting over een mooie collectie rijtuigen en lorries. Deze worden tijdens rijdagen ingezet, maar ook nog voor werkzaamheden. Op rijdagen genieten bezoekers van het prachtige landschap en kunnen zij ervaren hoe het vervoer met klei in zijn werk ging. Daarnaast kunnen bezoekers tijdens deze dagen eveneens over de steenfabriek zelf een rondleiding krijgen. In de museumwinkel van Smalspoor zijn onder meer dvd’s, boeken en cadeau artikelen te koop.

Stats & tags


Heteren, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling