Introductie

Stap een paar honderd jaar terug in de tijd in Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg. Hier waan je je in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Ontdek hoe de mensen in Aardenbrug toen werkten, woonden en geloofden.

Ga naar de website van Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg

Historie en populariteit

In Aardenburg stond ooit een enorme vesting van het Romeinse leger. Er was plek voor 500 man. Dit werd ontdekt door grootschalige opgravingen in het centrum van Aardenburg, vanaf de jaren ’50. De opbrengst van die opgravingen was zo groot, dat besloten werd een historisch stadsmuseum op te richten. Zo ontstond in 1958 het archeologisch museum van Aardenburg. Al gauw bleek dit pand te klein. De gemeente kocht daarom een zeventiende eeuws pand aan in 1963. Na jaren van verbouwen was in 1968 Koningin Juliana de eerste bezoeker. De inrichting is in 2004-2005 aangepast aan de eisen van deze tijd.

Locatie

Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenbrug ligt West- Zeeuws Vlaanderen. Vanaf de bushalte bent u in tien stappen bij het museum. Ook met de auto is het uitstekend bereikbaar.

Programma / activiteiten

Het Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg is verdeeld in twee tentoonstellingen. De expositie op de begane grond gaat over het Romeinse Rijk. Hier krijgt u een goed beeld hoe de Aardenburgers leefden in die periode. Tentoongesteld zijn allerlei vondsten, opgegraven in de stad en omgeving sinds de jaren vijftig. Er zijn religieuze voorwerpen, zoals godenbeeldjes van verschillende materialen. Hoofdzakelijk bestaat de verzameling uit aardewerk, van alledaagse voorwerpen tot -voor die tijd- luxe producten. Bijzonder zijn de militaire stukken, omdat deze sporadisch worden gevonden bij opgravingen. Er zijn talloze gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Van spellen tot sieraden, spiegels tot bestek. Het leven in Aardenburg tijdens de Middeleeuwen staat centraal op de eerste verdieping. Net als bij de tentoonstelling over het Romeinse Rijk, komen hier mensen van toen ‘tot leven’. Aan de hand van historisch onderzoek en archeologische opgravingen zijn de leefomstandigheden van de personages in beeld gebracht. Bij de Middeleeuwse verzameling ziet u aardewerk in alle vormen en functies: rijkelijk versierde aardewerken voorwerpen, spaarpotten en vuurklokken. Verder zijn er ook spullen te zien gemaakt van been en metaal. Dit zijn over het algemeen religieuze voorwerpen. Dan is er nog een wisseltentoonstelling, die elk half jaar verandert. Het museum is open van begin april tot eind oktober. Groepen kunnen het hele jaar door terecht.

Stats & tags


Aardenburg, Zeeland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling