Introductie

Het gebouw waarin het Gemeentemuseum Den Haag sinds de opening gevestigd is, is uitgeroepen tot monument. Het museum heeft een prachtige kunstcollectie met onder meer schilderijen, tekeningen, instrumenten, avondjurken en meubels.

Ga naar de website van Gemeentemuseum Den Haag

Historie en populariteit

Het Gemeentemuseum Den Haag is ontworpen door de bekende architect Hendrik Petrus Berlage. Het gebouw moest het publiek uitnodigen. Helaas heeft Berlage de opening van het museum niet meer meegemaakt, want hij overleed in 1934. Het museum werd officieel geopend op 1 mei 1935. Tegenwoordig werken er ongeveer 145 mensen bij het museum. Op 1 januari 2009 volgde de heer Benno Tempel de heer Wim van Krimpen op als directeur. In datzelfde jaar trok het museum 278.000 bezoekers. Het museum wordt onder meer gesteund door de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Shell Nederland en de Mondriaan Stichting.

Locatie

Het Gemeentemuseum Den Haag is zowel vanaf station Den Haag Centraal als vanaf station Den Haag Holland Spoor prima te bereiken met de tram. Bezoekers die met de auto komen, kunnen de borden ‘Gemeentemuseum’ volgen en gratis parkeren op het terrein voor het museum.

Programma / activiteiten

Bezoekers betreden het museum via een lange gang, die bedoeld is voor een moment van rust voordat de wereld van de kunst wordt betreden. De collectie moderne kunst geeft een beeld van de schilder- en beeldbouwkunst vanaf de negentiende eeuw. Bezoekers zien werken van bijvoorbeeld Mondriaan en de Haagse school. Het museum heeft ook een indrukwekkende modecollectie, een muziekverzameling en vele bijzondere kunstnijverheidvoorwerpen, maar niet alle onderdelen van de collectie kunnen permanent geëxposeerd worden. Ieder jaar organiseert het Gemeentemuseum Den Haag een aantal tentoonstellingen. Op de website worden ze aangekondigd. Bezoekers kunnen op verschillende plaatsen in het museum koffie drinken, lunchen of dineren. Op afspraak is ook de bibliotheek van het museum te bezoeken.

Stats & tags


Scheveningen, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling