Introductie

Gemeentemuseum Het Sterkenhuis is een historisch museum dat zich in het bijzonder richt op de cultuur geschiedenis van Bergen. De vaste collectie bestaat onder meer uit een kostuumvitrine met klederdracht, een stijlkeuken en stijlkamer met meubilair dat dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Daarnaast zijn er archeologische vondsten en andere voorwerpen zoals zilverwerk, sieraden en kristal te bezichtigen. Op de bovenverdieping is de slag bij Bergen in 1799 tentoongesteld en ook worden in het Gemeentemuseum Het Sterkenhuis geregeld wisselexposities georganiseerd zoals Bergen als toeristenoord en Bergen en haar natuur.

Ga naar de website van Gemeentemuseum Het Sterkenhuis

Historie en populariteit

Gemeentemuseum Het Sterkenhuis in omstreeks 1913 ontstaan. De architect Maurits Plate mocht een vervallen boerderij verbouwen in opdracht van Jacob Sterken. De boerderij werd ingekort en opnieuw verdeeld. De uit 1655 stadse trapgevel hield hij in stand. Toen de verbouwing klaar was, kreeg het pand de naam ’t Sterkenhuis. De collectie van mevrouw M.A.D. van Reenen-Völter werd in 1915 van de oudheidskamer in het nieuwe raadhuis overgebracht naar ’t Sterkenhuis. Door de jaren heen werd de collectie verder uitgebreid en is het Gemeentemuseum Het Sterkenhuis geworden zoals we het nu kennen, een geliefd museum dat bezoekers van harte welkom heet.

Locatie

Gemeentemuseum Het Sterkenhuis is gelegen in de gemeente Bergen in de provincie Noord Holland. Het museum is goed te bereiken, is geopend van mei tot en met oktober en op afspraak voor groepen.

Programma / activiteiten

Gemeentemuseum Het Sterkenhuis biedt een unieke en omvangrijke verzameling kostuums uit de 18e en 19e eeuw. De ingerichte stijlkamer bestaat uit 19e eeuws meubilair zoals een driekwart rond hoekkastje, een aanrechtkastje met een Bijbelse voorstelling en een typische Noord Hollandse kast. Ook voorwerpen zoals zilveren lepels, glazen bokalen, kussens en bekers behoren tot de vaste collectie van het museum.

Er worden regelmatig in de zomermaanden wisseltentoonstellingen georganiseerd zoals Bergen in kaart, prent en ansicht. Iedereen die nieuwsgierig is naar de historie van de gemeente Bergen, moet zeker een kijkje nemen in het Gemeentemuseum Het Sterkenhuis.

Stats & tags


Bergen, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling