Introductie

Het Geniemuseum is een museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van Nederland, de krijgsmacht en techniek. Bezoekers maken kennis met de kleurrijke en roemruchte geschiedenis van het Regiment Genietroepen. Het museum heeft een vaste expositie waarin het verleden en het heden van de genist tot leven komt. In het Geniepark kunnen bezoekers het grote werk bewonderen. Bruggen, bunkers, voertuigen, vaartuigen en pontons zijn hier onder meer opgesteld. Geregeld vinden er wisseltentoonstellingen plaats en voor kinderen is er zowel binnen in het Geniemuseum als buiten een speurtocht uitgezet.

Ga naar de website van Geniemuseum

Historie en populariteit

Het Geniemuseum dat de geschiedenis van het Regiment Genietroepen herbergt is als sinds 1970 op de Van Brederodekazerne in gebouw K gevestigd. In de beginjaren was het museum vooral op dienstplichtige genisten in opleiding gericht. Het museum werd als A-status aangemerkt in 1998 en het was hierna de bedoeling de traditie en geschiedenis van het Regiment Genietroepen uit te gaan dragen naar een breder publiek. Een volledige renovatie volgde en nadat de expositie opnieuw was opgezet werd het museum in 2002 een openbare instelling. Door de jaren heen was het gebouw nog volop in beweging en hebben veel vrijwilligers zich ingezet voor de nieuwe inrichting.

Locatie

Het museum is een must voor oud-genisten, maar ook liefhebbers en anderen die belangstelling hebben voor de krijgsmacht, de geschiedenis en techniek weten het Geniemuseum te vinden.

Programma / activiteiten

Het Geniemuseum is gelegen in de gemeente Vught in de provincie Noord Brabant. Het museum is prima met eigen vervoer te bereiken en beschikt over een eigen parkeerplaats. Ook met het openbaar vervoer kunnen bezoekers bij het museum komen. Vanaf het Centraal Station ’s-Hertogenbosch kan men de treintaxi of de buurtbus nemen.

Er is van alles te zien en te ontdekken in het Geniemuseum. De genie is een bepaalde legereenheid en in het museum wordt op interessante wijze het leven van de genist tot leven gebracht aan de hand van diverse thema’s. Oude uniformen, foto’s van vredesmissies, schaalmodellen en werktuigen geven van de Genietroepen een veelzijdig beeld.

De buitenexpositie is gereserveerd voor de grotere werktuigen zoals voer- en vaartuigen. Het middendeel doet dienst als ruimte voor wisseltentoonstellingen, veelal van het Legermuseum Delft afkomstig. Het Geniemuseum is een boeiend uitje voor jong en oud!

Stats & tags


Vught, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling