Introductie

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is een modern en interactief museum. Bezoekers zien hier hoe er in Nederland vanaf 1600 tot nu wordt omgegaan met misdaad en straf. Er kan een rondrit worden gemaakt in een oude boevenbus, een kijkje worden genomen in een echte gevangenis en er kan zelfs een nacht doorgebracht worden in een bewaarderswoning. Een bezoek aan het Gevangenismuseum is een leuk dagje uit voor de hele familie en is zeer zeker geen straf.

Ga naar de website van Gevangenismuseum

Historie en populariteit

Het eerste Gevangenismuseum in Veenhuizen werd op 18 mei 1975 door de heer Standhart in een oude betonschuur geopend. Dit museum kwam tot stand mede dankzij zijn verzamelwoede. Het nieuwe Nationaal Gevangenismuseum opende 30 jaar later zijn deuren. Een dwanggesticht uit 1823 is voor dit nieuwe museum volledig gerestaureerd en de jaren die er op volgden, groeide het museum hard. Deze professionele organisatie werd in 2007 uitgeroepen tot beste historisch museum van Nederland. En dat het Gevangenismuseum populair is blijkt wel uit het aantal bezoekers dat jaarlijks een kijkje komt nemen. In 2009 haalde het museum zelfs een record aantal bezoekers van ruim 100.000.

Locatie

Het Gevangenismuseum is gelegen in Veenhuizen, hoog in de provincie Drenthe, nabij Assen. Het museum is gemakkelijk bereikbaar met de auto en bij het museum is volop parkeergelegenheid. Per openbaar vervoer kunnen bezoekers het beste naar het station Assen reizen en daarvandaan de bus richting Drachten nemen.

Programma / activiteiten

Er is in het Gevangenismuseum van alles te zien en te beleven. Een cel van binnen bekijken, op de stoel van de rechter zitten, een ritje met een echte boevenbus en spannende tentoonstellingen, het is hier allemaal te vinden. Ook voor kinderen is het Gevangenismuseum erg aantrekkelijk. Aan de schandpaal staan, iemand in de boeien slaan, een kijkje nemen in de isoleercel of met de stripheld Lange Leo een eigen TijdReis door het museum maken. Kinderen zullen zich hier geen minuut vervelen. Bovendien worden er regelmatig leuke activiteiten gehouden zoals speurtochten en educatieve spelen.

Wie op zoek is naar een unieke locatie voor een workshop, vergadering, familiebijeenkomst of trouwlocatie heeft in het Gevangenis Museum een zeer bijzondere locatie gevonden. Bijeenkomsten zijn eveneens leuk te combineren met een rondleiding door de gevangenis of een ritje met de authentieke boevenbus.

Stats & tags


Veenhuizen, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling