Introductie

Weinig materialen fascineren zo als glas. Glas is overal. Of het nu glas voor dagelijks gebruik is in ramen en kopjes of glas als kunstvorm. Glas is sterk, glas is helder en transparant, glas is kleurrijk. Die mening deelt ook Cees van Olst, oprichter van het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek in het Drentse Veenhuizen. Na een jarenlange carrière in de glastechniek bij TNO in Delft besloot Van Olst tot oprichting van een museum met als doel behoud van kennis en doorgeven van technieken. Dit museum werd het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek en opende in 1979 zijn deuren. En sinds die tijd mag het museum zich verheugen op grote belangstelling. Niet zo verwonderlijk, want naast een blik op moderne glaskunst en oude glastechniek worden bezoekers ook getrakteerd op een demonstratie glasblazen.

Ga naar de website van Glasmuseum Veenhuizen

Historie en populariteit

De bijzondere collectie en de demonstraties glasblazen gezamenlijk maken dat het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek al dertig jaar meer dan een museum alleen is. Duizenden mensen hebben het museum bezocht en hebben vervolgens weer gezorgd voor de verdere ontwikkeling van het museum. En in de toekomst zal het museum zich verder gaan ontwikkelen als internationaal expertisecentrum met veel aandacht voor research, opleiding, kennisbehoud en kennisoverdracht.

Locatie

Het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek ligt in het Drentse Veenhuizen. Veel mensen zullen bij het horen van de naam Veenhuizen de associatie leggen met het gevangeniswezen. Een associatie die het dorp dankt aan de drie gevangenissen en de meer dan 1.000 gedetineerden die er op dit moment bivakkeren. Het gevangenismuseum, dat naast het glasmuseum staat, geeft een goed beeld van het gevangeniswezen en de ontstaansgeschiedenis van Veenhuizen als strafkolonie. Veel mensen combineren een bezoek. Daarnaast ligt Veenhuizen in de buurt het Nationaal Park Drents-Friese Wold dat zich uitstekend leent voor heerlijke wandelingen of fietstochten.

Programma / activiteiten

In het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek wisselen exposities elkaar af. Raadpleeg de website voor de meest actuele tentoonstellingsinformatie.

Stats & tags


Veenhuizen, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling